YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Haziran 2010

Rize'de HES'lerle İlgili Durdurma Kararı

  • 16.06.2010 CNN Türk

    Rize İdare Mahkemesi, Güneysu'da yapılması planlanan Alicik 1-2 HES Projesine verilen 'ÇED olumlu' kararı için yürütmeyi durdurma kararı verdi.
        
    Güneysu Çevre Platformu Sözcüsü Ceyhun Kalender, yaptığı yazılı açıklamada, platform olarak bölgede yapımı planlanan ve yapım aşamasında olan HES projelerine karşı yürüttükleri mücadelenin her geçen gün daha da artarak, güç birliği ve dayanışma içinde devam ettiğini belirtti.

    Kalender, son olarak 14 Mayıs'ta Güneysu Çevre Platformu öncülüğünde Rize İdare Mahkemesine açılan dava sonucunda Gürgen Vadisi üzerindeki Kaledere ve Çak Deresi'nde yapımı planlanan 9,37 megavat kurulu gücündeki Alicik 1-2 regülatörü ile HES projesinin 'ÇED olumlu' raporuna yürütmeyi durdurma kararı verildiğini ifade etti.

    Kalender, şunları kaydetti:

    "Yöre halkının tepki ve protestolarına karşı Çevre ve Orman Bakanlığı'nca söz konusu proje için 'ÇED olumlu' raporu verilmişti. Ancak Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararındaki inşaat faaliyetlerinin devam etmesi, bu durumun çevreye etkileri ve projenin kapsamı dikkate alındığında telafisi güç ve imkansız zararların oluşmasını önlemek amacıyla ibaresi dikkat çekicidir. Gürgen Vadisi üzerinde başka bir firma tarafından yapımı tamamlanarak deneme üretimi aşamasına gelen 9,75 megavat kurulu gücündeki Kale HES projesi nedeniyle Gürgen Deresi kuruma aşamasına gelmiş, hatta dere yatağındaki suyun azalması nedeniyle söz konusu proje üretime geçememe durumu ile karşı karşıya kalmıştır.

    Bu durum ortadayken aynı vadi üzerinde birbirinden farklı projelerin yaşama geçirilmek istenmesi, bilimsel raporların dışında yasa ve yönetmelikler ile yargı kararlarının görmezden gelinmesi anlamına gelmektedir. Sadece
    bölgemizde değil yurt genelindeki bütün vadilerimizde, derelerimizdeki suyun kilometrelerce tünele alınarak enerji üretimi adı altında, doğal yaşam alanlarımıza, geri dönüşümsüz zararlar verecek olan HES projelerine aktarılmak istenmesine, bu projelerde ısrarla diretilmesine anlam verememekteyiz."

    Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise bugüne kadar HES'lere karşı ülke genelinde yürütülen 65 farklı davanın son karar ile 31'inin sonuçlandığını, davaların 30'unda yürütmeyi durdurma ve iptal kararları verildiğini ifade etti.

    Bu sonucun bir kez daha bu konuda verilen mücadelenin ne derece haklı, yasal ve hukuksal olduğunu gösterdiğini vurgulayan Şan, şöyle konuştu:

    "Bu kararlar, bizlere dayatılmak istenen HES projelerinin ne kadar yasa ve yönetmelikler ile hukuksal dayanaklardan uzak ve haksız uygulamalar olduğunu kanıtlamaktadır. Derelerin Kardeşliği Platformu, tamamen bağımsız bir halk hareketi olarak bölgemizin ve ülkemiz vadileri üzerinde yapılması planlanan bütün HES projeleri durdurulana, üretim lisansları iptal edilinceye kadar, HES'lere karşı demokratik, yasal ve hukuksal mücadelesini birlik, bütünlük ve dayanışma içinde sürdürmekte kararlıdır."

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu