16.06.2010 Radikal
Gazeteci yazar Thomas Freidman, "Yeşil Devrim"in başarılması halinde bunun insanlığın bugüne kadar kazandığı en büyük endüstriyel başarı olacağını söyledi. Özyeğin Üniversitesinin araştırma odaklı çalışmalarının çatısını oluşturan "Research@Özyeğin" (Özyeğin’de Araştırma) perspektifinin tanıtım toplantısı, The New York Times köşe yazarı, Pulitzer ödüllü gazeteci-yazar Thomas Friedman’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Friedman, "Sıcak, Düz ve Kayabalık: Neden Yeşil Devrime İhtiyacımız Var" başlıklı konuşmasında, tarihçilerin geriye dönüp 2007-2009 yıllarını araştırdıklarında, bugünkü ekonomik krizin ve çevre krizinin aslında tek bir kriz olduğunu söyleyeceklerini ifade etti.
Thomas Friedman, 2008 ve 2009 yıllarının hem piyasaların hem de doğanın bir şekilde duvara çarptığı yıllar olduğunu, sürdürülebilir olmayan şekilde büyümelerin gerçekleştiğini, bunun da daha sonra kısır bir döngüye dönüştüğünü belirtti.
Son iki yılda tabiat ana ve piyasaların koparak duvara çarptığını söyleyen Friedman, Citi Bank ve İzlanda’nın yaşadığı krizinin kutuplardaki buzulların erimesiyle aynı döneme denk geldiğine işaret etti.
Friedman, bunun bir tesadüf olmadığının altını çizerek, "Aslında aynı anda hem piyasalardaki hem de tabiat anaya ilişkin hesapları yanlış tutuyorduk. Riske aldırmadık. Bütün kayıpları vergi mükelleflerin sırtına yükledik. Doğada da aynı şeyi yaptık" dedi.
Dünyada iki tür değerden bahsedilebileceğini, bunların sürdürülebilir değerler ve duruma bağlı değerler olduğunu kaydeden Friedman, uzun süre duruma bağlı değerlerle yaşandığı için piyasaların ve tabiat ananın sıkıntıya girdiğini söyledi.
"Hiçbir zaman hiçbir yere gitmeyecekmiş gibi" yaşanması gerektiğini vurgulayan Friedman, bolluğun tüketildiğini, şimdi çocuklarımızın bu bolluğu yeniden canlandırmak zorunda olduğunu bildirdi.
Friedman, sürdürülebilir değerlerin önemine vurgu yaparak, bunu, yeniden canlandırmanın temeline oturtmak gerektiğinin altını çizdi.
Tabiat ana ile oyun olmayacağını, bunun piyasalar için de geçerli olduğunu ifade eden Friedman, piyasaların da açgözlülük ve korku ne derse onu yaptığını savundu.
"Tanrı dünyayı bu kadar çok Amerikalı için yapmadı"
Thomas Friedman, ABD’nin kötü bir 10 yıl geçirdiğini, 11 Eylül’ün ardından umut yerine korku ihraç eder hale geldiklerini, ülke olarak zenginleşmenin yolunu ev ve hamburgerde gördüklerini, ancak şimdi keyiflerinin kaybolduğunu belirtti.
Buna rağmen ABD’de hala yenilik enerjisi bulunduğunu bildiren Friedman, bunun umut verici olduğunu ifade etti.
Dünyada bugün çok sayıda ABD’li bulunduğunu kaydeden Friedman, "Dünyanın birçok yerinde bir Amerikalı gibi yaşamak güzel. Ancak tanrı dünyayı bu kadar çok Amerikalı için yapmadı. Daha sürdürülebilir bir hayat tarzı benimsemediğimiz sürece yanıp gideceğiz. Bu dünyayı yeyip götüreceğiz" diye konuştu.
Dünyanın bugün bazı tehlikelerle karşı karşıya olduğunu belirten Friedman, bunların enerji ve doğal kaynakların tedariki, iklim değişikliği, enerji fakirliği ve bio çeşitlilik kaybı olduğunu söyledi.
Petrol ile özgürlükler arasında ters ilişki olduğu görüşünü dile getiren Friedman, "Rabbinize şükredin ki Türkiye’nin petrolü veya doğal gazı yok" yorumunda bulundu.
Friedman, belirsizliklerin adım atmamak için geçerli bir neden olmadığını, "daha sonra" lafının da ömrünün sona erdiğini kaydetti.
Dünyanın karşı karşıya kaldığı mega sorunların aslında inanılmaz fırsatlar sunduğunun altını çizen Friedman, bütün sorunların tek bir çözüm yolunun olduğunu söyledi.
Bundan sonraki dönemde büyük, bol ve güvenilir "enerji teknolojilerinin"(ET) sorunun çözümünde önemli rol oynayacağını ifade eden Friedman, bu devrimi kimin yapacağının belli olmadığını, IT yerine artık ET’den bahsedileceğini belirtti.
"Yeşil devrim değil parti yapıyoruz"
Thomas Friedman, hiç kimsenin canının acımadığı devrim olamayacağının altını çizerek, "yeşil devrim"in de söylendiği gibi olamayacağını savundu.
Friedman, "GM yeşilci. BP yeşilci, gördük. Bu devrim böyle olmaz. Bu yeşil devrim değil parti, çok da eğlenceli. Burada yaşananların devrimle alakası yok" dedi.
Asıl yeşil devrimin kolay olmayacağını vurgulayan Friedman, "Eğer bunu başarırsak, bu, insanlığın bugüne kadar kazandığı en büyük endüstriyel başarı olacak" dedi.
Bu konuyu bürokratların değil yenilikçilerin ve mühendislerin çözebileceğini belirten Friedman, karbona uzun vadeli fiyat getirilmediği sürece istenilen yeniliğin sağlanamayacağını ifade etti.
ET’nin IT’de olduğu gibi yeni fonksiyonlar getirmeyeceğini de belirten Friedman, fiyatlandırmanın burada önemli olacağını söyledi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013