YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Haziran 2010

Bafa Gölü Kurtuldu mu?

  • 01.06.2010 NTVMSNBC

    Kirlilik, kuraklık ve balık ölümleri ile gündeme gelen, ancak son yıllarda yapılan kirlilikten kurtarma çalışmaları sonuç veren Bafa Gölü'nün masmavi sularında turistler yüzerek, güneşleniyor.

    Kapıkırı köyüne gelen turistler, gölün berrak suyunda yüzüp güneşlenmenin tadını çıkarıyor.

    Gölün yıllar sonra tekrar yüzülebilir duruma gelmesi, yöre halkını sevindiriyor.

    Kapıkırı köyüne gelen turistlerden Alman iş adamı Detlev Retting, köyü haritadan bulduğunu, turizm tanıtımının yetersiz olduğunu söyledi.

    Türkiye'ye ilk defa geldiğini, internet ortamında Didim'de bir otelde yer bulduklarını bildiren Retting, Didim'i doğası ve denizi ile tanıma fırsatı bulduklarını ifade etti.

    Detlev Retting, ''Bafa Gölü kenarındaki antik Herakleia kentinde doğa yürüyüşü yapanları, denize girenlerle beraber aynı ortamı paylaşan göçmen kuşları bir arada görmek muhteşem bir şey. Bu güzel doğanın kıymeti bilinmeli'' diye konuştu.
            
    4 yıldır kurtarılmaya çalışılıyor
            
    Bafa Gölü'nün kirlilikten kurtarılması için yaklaşık 4 yıldır çalışmalar yapılıyor.

    Çevre ve Orman Bakanlığı Sulak Alanlar Şubesi ile Aydın İl Cevre ve Orman Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) öncülük ettiği, Avrupa Birliği, sivil toplum örgütleri, üniversiteler tarafından desteklenen proje ile Bafa Gölü çevresinde damla sulamayı yaygınlaştırma ve koruma kullanma dengesi sağlandı.

    Gölün kurtarılması kapsamında ayrıca uygulanabilirlik, sürdürebilirlik ve yerel halkla etkileşim prensipleri doğrultusunda projenin başarısı için yereldeki sivil örgütlenmelerin katılımı ile çok sayıda toplantılar gerçekleştirildi.

    Projeye destek için Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği ile protokol yapılarak, gölün çevresel etkilerden kurtarılması için iş birliğine gidildi.

    ''Bafa'ya Su-Ege'ye Bereket'' projesi kapsamında Bafa Gölü çevresinde 350 bin dekarlık tarım alanında damla sulama yönteminin yaygınlaştırılması ve yüzde 70'e varan su tasarrufu yapılması hedeflendi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu