YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Mayıs 2010

Baraj Gölü Çöplüğe Döndü

  • 16.05.2010 Radikal

    2 yıldır göle atılan çöpler sağlığı tehdit ederken halk, yetkilileri önlem almaya çağırdı.

    Gümüşhane’de Torul Baraj Gölü’nün bulunduğu Çamlıca Mahallesi sakinleri, baraj gölüne 2 yıldır atılan çöplerin artık sağlıklarını tehdit eder hale geldiğini savunarak, yetkilileri önlem almaya çağırdı.

    Çamlıca Mahallesi muhtarı Metin Şahinöz, gölde 2 yıldır yaşanan kirliliğin adeta çevre katliamına dönüştüğünü iddia etti.

    Göldeki kirliliği anlatmaya kelimelerin yetmeyeceğini belirten Şahinöz, "Sesimize kulak veren yok. Göl adeta çöplüğe dönüştü. Çöplerin içinde ne aranırsa bulunacak kadar kirlilik var. Telef olmuş hayvan ölüleri bile var. Çöpler oldukça kötü bir koku yayıyor. Göl adeta sineklerin yuvası haline geldi. Kokudan ve sineklerden evlerimizin balkonlarında oturamıyoruz" dedi.

    Yaz aylarında çok sayıda insanın gölü görmeye, çevresinde piknik yapmaya geldiğini anlatan Şahinöz, "Ancak göldeki kirliliği görenler, tepki göstermekle kalmıyor bizleri suçluyorlar. Bizim yerel imkanlarla gölü temizleme gibi bir şansımız da yok gücümüz de. Hangi kurum önlem alacaksa biran önce almasını istiyoruz" diye konuştu.

    Mahalle sakinlerinden Hüsnü Çavuşoğlu ise yetkilileri önlem almaya çağırarak, "Burası ilçenin en güzel mahallelerinden biri. Ama her nedense bu çöplüğü gören yok. Çevre temizliği belediyeye aittir, neden bu kirliliğin önüne geçilmiyor? Bu kadar güzel bahçelerin bulunduğu, rengarenk çiçeklerin yer aldığı bu bölgeye bu kirlilik yakışmıyor" dedi.

    "Temizlik için hazırlanan proje kabul görmedi"
     
    Torul Kaymakamı Şafak Gürçam ise, geçen yıl da aynı kirliliğin baraj gölünde yaşandığını dile getirerek, "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla gölün çöplerden temizlenmesi için 61 bin 240 liralık proje hazırladık. Ancak projemiz kabul görmedi. Projemiz kabul görmüş olsaydı 45 gün süreyle 20 kişi baraj gölünün çöpten temizlenmesinde çalışacaktı" dedi.

    Gürçam, gölün çöplerden temizlenmesi amacıyla İŞKUR Gümüşhane İl Müdürlüğü ile "Toplum Yararına Çalışma" Projesi kapsamında 3 ay süre ile 5 işçinin çalışması için protokol imzalandığını kaydederek, "Çalışmak isteyen işçiler arasında kura çekilerek çalışacaklar belirlendi. Ancak sözleşme imzalanan işçiler çeşitli mazeretler belirterek çalışmaktan vazgeçtiler" diyerek, "Yeniden çalışabilecek işçilerin başvurması halinde aynı proje kapsamında baraj gölünde çöpten temizleme çalışması başlatacaklarını" ifade etti.

    Torul Belediye Başkanı Selami Bostan ise baraj gölünü kendi imkanlarıyla temizletmelerinin mümkün olmadığını öne sürerek, "Belediye işçilerimiz, baraj gölü içerisindeki çöpleri temizleme konusunda yetenekli değiller. Belediye olarak ancak yaz aylarında su seviyesinin düşmesiyle birlikte göl kenarlarında kalan çöpleri temizleyebiliriz" dedi. (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu