YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Nisan 2010

'HES'ler Tortum Çayı'nı Yok Ediyor'

  • 22.04.2010 Radikal

    Erzurum'un Tortum İlçesi'nin Şenyurt Beldesi'nde yapımına başlanan nehir tipi Hidro Eektrik Santral (HES) nedeniyle doğa katliamı yaşanıyor

    Beldeye bağlı Derekapı Mahallesi'nden geçen Tortum ve Şenyurt çayları üzerinde yapılmakta olan toplam 5 HES, meyve ve sebze bahçelerini ortadan kaldırdı. Yüzlerce meyve ağacı ya kökünden söküldü, ya da üzerlerine dökülen hafriyat nedeniyle yok olup gitti.

    Doğu Anadolu Bölgesi’nin meyve ve sebze ambarlarından biri olarak nitelendirilen ve piknik alanları ile ünlü Tortum Çayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Erzurum- Artvin karayolunun 70’inci kilometresinde yapımı devam eden HES için, Derekapı Mahallesi'ndeki yüzlerce ağaç adeta kurban edildi. HES yapımı için su yollarının değiştirilmesi sırasında projenin geçtiği yerlerdeki meyve ağaçlarının bir kısmı kesildi, bir kısmı ise kökünden söküldü. Yol kenarlarındaki ağaçların üzerine dökülen hafriyat nedeniyle de çok sayıda ağaç da toprak altında kaldı.

    Mahalleli tepkili

    Derekapı Mahallesi sakinlerinden Mehmet Albayrak, atalarından kalan arazinin müteahhit firma tarafından kamulaştırma yapılmadan kullanıldığını ileri sürdü. Albayrak, “Meyve ağaçlarımızı, arazilerimizi iş makinaları ile yok ettiler. Ağaçların, sebze bahçelerinin üzerine hafriyat dökmüşler. ‘İstimlak edeceğiz’ diyorlar, daha tek kuruş ödedikleri yok. Derdimizi anlatacak bir yetkili bulamıyoruz” diye konuştu. Derekapı Mahallesi Muhtarı Hamdi Yeşilyurt da, HES’lerin yapımına son verilmesi gerektiğini belirterek, “Doğal güzellikler, HES’ler nedeniyle gözümüzün önünde yok oluyor. Tabiatın daha fazla zarar görmesini istemiyoruz. Para falan da umurumuzda değil, biz sadece derelerimizi istiyoruz” dedi. (dha)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu