YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Nisan 2010

Fethiye'de HES Tepkisi

  • 25.04.2010 CNN Türk

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde bir grup köylü ve çevreci, Saklıkent Kalyonu yakınındaki Karaçay ve Eşen Çayı üzerinde hidro elektrik santrali (HES) kurulacağını iddia ederek protesto gösterisinde bulundu.
        
    Kayadibi, Aklar, Karaköy, Gölbent, Çukurincir, Korubükü, Çamurköy ve Demirler köylerinde yaşayan köylüler ve bir grup çevreci, Saklıkent Kalyonu'nun girişinde toplandı.

    Kalyonun yakınındaki Karaçay ve Eşen Çayı üzerinde 3 adet HES kurulacağını öne süren grup, "Saklıkent'e HES istemiyoruz" diye slogan attı.

    Grup adına açıklama yapan TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, bölgede 3 ayrı HES projesi yapılmasının planlandığını öne sürdü. Bu duruma karşı olduklarını ve her türlü yasal mücadeleyi vereceklerini belirten Tirli, "Saklıkent Koruma Platformu oluşturduk. 3 ayrı HES projesinin durdurulması için mahkemeye gideceğiz. Bana göre buradaki olay bu 3 santralle sınırlı kalmayacak. Bu, Türkiye'de hep böyle olmuştur" dedi.

    Bölgede yapılması planlanan HES projelerinin takipçisi olacaklarını ifade eden Tirli, "Şirket yetkililerine ben ve bu bölgenin bütün muhtarları sorduk. Kaç dönüm arazi su altında kalacak? Kaç ev kamulaştırılacak? Ne kadar ağaç kesilecek? Hiçbirisine cevap veremediler. Bu da gösteriyor ki bu proje Saklıkent'ten başlayan tüm çay kenarındaki arazileri, tarımı ve turizmi yok etme projesidir. Sayın muhtarlarımız ve sivil toplum kurumları HES'lere neden karşı çıkmaktadır? Şirket sadece para kazanmak için yatırım yapıyor. Amacı suya sahip çıkmak ve köylüyü düşünmeden suyuna el koymaktır" diye konuştu.

    Tirli, "köylü, HES projelerinin bölgelerinde ekmek kapıları olan tarım ve turizme zarar vereceğini bilmektedir. Bu nedenle de müthiş bir geçim kaygısı taşımakta, geçimlerini korumak için de çok şeyi göze almış durumdadırlar. Bu proje başlarsa 3 yıl sürecektir. Santos, Kınık ve Patara yolu su altında kalacaktır" ifadesini kullandı.

    Bazı köy muhtarları da projenin hayata geçirilmesi durumunda seraların, evlerin ve toprakların zarar göreceğini öne sürerek, HES projelerine karşı olduklarını söyledi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu