21.04.2010 Radikal
Elbistan A Termik Santrali yakınında bulunan Çoğulhan beldesi, 1983 yılından beri santralin bacasından çıkan külle mücadele ediyor.
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Çoğulhan Belediye Başkanı Adem Yıldız, belde yakınında bulunan A termik santralinin kurulduğu günden bu yana baca filtresinin bulunmadığını ileri sürerek, "Bakın Avrupa külle mücadele ediyor. Bizimki de küçük bir yanardağ, 27 yıldır başımıza kül yağıyor" dedi.
Yıldız, A termik santralinin 1983 yılında hizmete açıldığını ve o tarihte ÇED raporunda baca filtresi yapılması gerekli ibaresinin bulunduğunu dile getirerek, ancak 27 yıldır külle mücadele ettiklerini belirtti.
Hiçbir zaman santralin kapanmasını istemediklerini anlatan Yıldız, "Bakınız bu santral o dönemde çok zor şartlar altında yapıldı. Biz üretim yapılsın diyoruz, ama 27 yıldır baca filtresi yapılsın diye dilimizde tüy bitti. Ancak bizim feryadımızı bugüne kadar kimse duymadı" diye konuştu.
Adem Yıldız, santralin 4 ünitesinin faal olarak çalışması durumunda günde 70 bin ton kömür kullanıldığını ifade ederek, "Yılda da 10 milyon ton kömür yakıyorlar. Bunun yüzde 30’unu bacadan atıyor. Partikül maddelerin neredeyse yarısı bizim üzerimize yağıyor. 27 yılda 70 milyon ton partikül madde kafamıza atılmış oldu. Elimizde tahlilleri var. 75 pp’yi geçtiği zaman kanserojen özellik taşıyor. Bunu bilim adamları söylüyor. Tarım yasaklanır deniyor. Bizim burada ise bu rakam 435" dedi.
İzlanda’da patlayan yanardağın ortaya çıkardığı külleri televizyonda gördüklerinde "bizi de belki görürler" düşüncesine kapıldıklarını belirten Yıldız, "O doğadan kaynaklanan bir şey, Allah onlara yardım etsin. Bir müddet sonra sona erecek. Bizim başımıza 27 yıldır kül yağıyor. Bizimki de küçük bir yanardağ, Avrupa külün yarattığı zararları bertaraf etmek için hemen harekete geçecek. Bizim işimiz çok zor. Sabah kalktığımız zaman hemen bacaya bakıyorum. Çalışıyor mu, çalışmıyor mu?" diye konuştu.
27 yılda 5 bin göç
Termik santral yapılmadan önce belde nüfusunun 12 bin civarında olduğunu hatırlatan Yıldız, gerek çevre sorunları, gerekse diğer sorunlar nedeniyle 5 bin kişinin bölgeden göç etmek zorunda kaldığını ifade etti.
Adem Yıldız, beldede yaşayan insanların da bir bakıma mecburiyetten kaldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Külle yaşamaya alıştık artık, ama hem sosyal, hem de sağlık açısından kendimizi feda etmek zorunda kaldık. İstediğimiz çok şey değil aslında. Sadece baca filtresi istiyoruz, ama sesimizi bir türlü duyuramıyoruz. Bakınız burası çok verimli bir ova. Üzülerek ifade etmem gerekir ki bu küller nedeniyle çiçekli ürünlerin hiç birinin üretimi yapılamıyor. Nohudumuz vardı gitti, fasulyemiz vardı gitti, ayçiçeğimiz vardı, şimdi o da yok. Peki bu insanlar nasıl geçinecek. Bunu düşünen yok mu?"
Termik santralinin yerleşim birimine 20 metre uzaklıkta bulunduğunu da kaydeden Yıldız, yetkililerin sorunlarına biran önce çözüm bulmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013