YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Nisan 2010

Yönetmenle Gerçek Na'viler El Ele!

  • 13.04.2010 Radikal

    Yönetmen James Cameron, gişe rekortmeni filmi 'Avatar'dakilerin çok benzerini yaşayan Amazon yerlileriyle omuz omuza çevre mücadelesi veriyor. Hedef, nehri kurutacak o barajı yaptırmamak...

    2.7 milyar dolar gişe hasılatı elde eden, kapitalist dünyanın Dünya’yı bitirip başka gezegenlere ve yerli halka gözünü dikmesini anlattığı filmi ‘Avatar’dan sonra yönetmen James Cameron, şu sıralar Amazon yerlileriyle gerçek bir çevre mücadelesi yürütüyor: Brezilya hükümeti tarafından yapılması planlanan Belo Monte barajına karşı onlarla birlikte mücadele ediyor. Çevreciler, barajın Amazon nehrinin yüzlerce kilometrekarelik bölümünü etkileyeceğini ve Xingu Nehri’nin önemli bir bölümünü kurutacağını söylüyor. Nehrin çevresinde yaşayan yerli halkın en önemli yaşamsal kaynağıysa bu nehir.

    Cameron, ‘Avatar’ın senaryosunu yazdığı zamandan bu yana geçen 15 yıl içinde sıkı bir çevreci olmuştu ama geçen ayki Brezilya Amazonları ziyaretine kadar çevreciliğinin bireysel çabalarıyla sınırlı kaldığını kabul ediyor. Santa Barbara’daki evinde güneş ve rüzgâr enerjisi kullanan, hibrid araba kullanan yönetmen, sebzesini de kendi yetiştiriyormuş. Ama şimdi bir çevre katliamına karşı tam mücadele içinde.

    İnşa edilirse dünyanın üçüncü büyük barajı olacak Belo Monte’yi engellemek, ünlü yönetmenin kişisel savaşı haline gelmiş. Uzun süredir yapılması planlanan barajın inşaatı için hükümet 20 Nisan’da bir ihale açacak. Bölgeyi ziyaret eden, 13 kabile lideriyle bir araya gelip sorunu konuşan Cameron, baraj fikrini filmi ‘Avatar’daki işgal ve imha faaliyetleriyle eşdeğer görüyor.

    Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya baraj konusunu tekrar gözden geçirmesi için mektup yazıp toplantı talep edeceğini söyleyen ve “Buradaki insanları dinlemek zorundalar” diyen Cameron, meseleyi şubatta duymuştu. Yerli Amerikalı gruplar ve çevre örgütleri yönetmene bir mektup yazıp ‘Dünyanın gerçek Na’vi’leriyle tanışmaya davet etmişti. 

    ‘Filmde olanlar burada oluyor!’

    Son Amazon gezisinde ona eşlik edenlerden, Amazon Watch’un yöneticisi Atossa Soltani, Cameron’un daha fazlasını öğrenmek için yanıp tutuştuğunu söylüyor. Ünlü yönetmenin buluştuğu yerlilerinse çok büyük kısmıysa ne adını duymuş, ne filmini izlemiş. Tek bildikleri ziyarete gelenin ‘kuvvetli bir müttefik’ olduğu.

    Önceki gece, Cameron ve eşi Suzy Amis, üç korumayla birlikte bölgede yaşayan Arara kabilesinin şefi Jose Carlos Arara’yı ziyaret etti. Evde, diğer köylülerle birlikte DVD’den ‘Avatar’ı izledi. Ve 30 yaşındaki şef Arara özetledi: “Filmde olanlar şimdi burada oluyor!” (The New York Times)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu