14.04.2010 NTVMSNBC
Endüstriyel balıkçılık yasağı 15 Nisan’da başlıyor. Greenpeace, lüfer, orkinos ve hamsi stoklarının azalmaması için yetkilileri Ekimde son bulacak olan yasağın denetimi için göreve çağırıyor.
Greenpeace Türkiye bu konuda şu açıklamayı yaptı:
Her yıl olduğu gibi endüstriyel balık avcılığı için avlanma yasağı bu yıl da 15 Nisan Perşembe günü başlıyor. Greenpeace, Eylüle dek sürecek olan bu dönemde yasağa uyulması ve denetimlerin arttırılması ve yasal olarak belirlenen ava kapalı sezonun uzatılması için çağrıda bulunuyor.
Pekçok ticari deniz canlısı için yaşamsal önem taşıyan bir dönem olan yumurtlama zamanı Nisan ve Ekim ayları arasındadır. Bu nedenle bu dönemde endüstriyel avcılık, stokların hızla tükenmesine ve sonuç olarak deniz ekosisteminin dengesinin bozulmasına ve ticari balıkçılığın da geleceğinin tehlikeye atılmasına yol açar. Ancak ne yazık ki Türkiye'de bu dönemin bilimsel verilere ve varolan stok durumuna göre belirlenmesi gerekirken, endüstriyel balıkçılık endüstrisi tarafından her yıl av yasağı süresinin kısaltılması yolunda baskılar yaşanmaktadır.
Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, ''Yumurtlama dönemine denk gelen aylarda avlanılması zaten aşırı avlanma nedeniyle azalan balık stoklarının çok hızlı düşmesine neden oluyor. Ticari önemi büyük türler arasında buna verilebilecek en iyi örnekler, Akdeniz'deki mavi yüzgeçli orkinos, Marmara Denizinde lüfer, Karadeniz'de ise hamsidir'' dedi.
Av yasağı döneminin doğru belirlenmesi ve sıkı denetimi ile aşırı avlanmanın önlenmesi, hem stokların iyileşebilmesi adına, hem de Türkiye'deki balıkçılığın özellikle de geleneksel kıyı balıkçılığının geleceği için şarttır. Dökmecibaşı, ''Denizlerimizdeki yaşamın ve verimin devamlılığı için sürdürülebilir balıkçılık politikalarının hayata geçirilmesi son derece kritiktir. Bunun ilk kuralı ise aşırı avlanmanın engellenmesi ve yumurtlama zamanlarında avlanmanın durdurulmasıdır. Aynı zamanda endüstriyel avcılığın arttırılması yerine sürdürülebilir kıyı balıkçılığının teşvik edilmesi gereklidir' dedi.
Greenpeace, 2009 yılında başlattığı 'denizin tanıkları' projesi ile hızla büyüyen endüstriyel avcılık, kirlilik gibi pekçok tehdit nedeniyle yokolmaya yüz tutan kıyı balıkçılığının sesini duyurmaya çalışıyor. Ayrıca 2007'de başlattığı 'yavru balık' projesi ile de erişkin boya gelmemiş balıkların avlanması, ve satılmasının acilen durdurulması için de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na çağrıda bulunuyor.
Greenpeace, dünya denizlerindeki tahribatın iyileştirilebilmesi ve orkinos gibi türlerin aşırı avlanmasına uzun vadeli çözüm önerisi olarak, tüm tahrip edici faaliyetlere kapatılmış ve tam koruma altında bir deniz rezervleri ağının oluşturulması için kampanya yürütmektedir.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013