14.04.2010 Radikal
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin yapımı planlanan hidroelektrik santrallerinin (HES) tamamlanması durumunda yılda 8 milyar dolar kazanacağını belirterek, "HES'lere karşı çıkmak büyük kasıttır" dedi.
Eroğlu, son günlerde HES’lere yönelik yapılan protestolara ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin iklim koşulları nedeniyle yaz kış akan nehirlere sahip olmadığını belirtti.
Türkiye’de HES’lerin kurulmasını bir zaruret olarak nitelendiren Eroğlu, Türkiye’nin su fakiri olmamasına karşın sınırlı kaynakları olduğuna dikkati çekti. Eroğlu, "Bu kaynakları çok akıllı yönetmemiz gerekir. Aksi halde büyük şehirlerimiz susuz kalır" diye konuştu.
Suya en fazla ihtiyaç duyulan yaz aylarında suyun daha az bulunduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları söyledi: "Yaz aylarında sulama daha fazla yapılır, sanayimiz daha fazla su kullanır, buharlaşma artar, insanların suya ihtiyacı çoğalır. Bizim yaz aylarında su verebilmemiz için kışın bunları baraj ve göletlerde biriktirmemiz gerekir. Türkiye’de baraj ve göletler olmadan suyu yönetmek mümkün değil. Baraja ve gölete karşı çıkmak kadar yanlış bir şey yok. İşi bilmeyenler ya da kasıtlı davrananlar buna karşı çıkar. HES’ler dünyada en masum, en ucuz, en çevreci, en iyi elektrik üretim sistemidir."
Bakan Eroğlu, Türkiye’de HES’lere geçmişte çok fazla önem verilmediğini, ancak AK Parti hükümeti döneminde önemli adımlar atıldığını söyledi.
Birçok ülkenin hidroelektrik potansiyelinin yüzde 100’ünü kullandığını vurgulayan Eroğlu, Türkiye’nin ise yılda 130 milyar kilowatt/saat elektrik potansiyeli olduğunu anlattı.
Su Kullanım Hakkı Anlaşması çerçevesinde yaklaşık bin 600 HES başvurusu yapıldığını anlatan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, söz konusu tesislerin yapılması durumunda yılda 8 milyar dolarlık enerji ithalatının son bulacağına işaret etti.
Türkiye’nin geçmiş yıllarda elektrik üretmek için dışarıdan doğalgaz aldığını anımsatan Veysel Eroğlu, şöyle devam etti: "Rusya bile kendi doğalgazı olmasına rağmen doğalgazdan elektrik üretmiyor. Bizim de bu konuda akıllı olmamız gerekir. Bazı gruplar, bazı lobiler hidroelektrik enerjisi çok ucuz olduğu ve kendi menfaatlerine zarar verdiği için bazı gönüllü kuruluş ve kişileri yönlendirip buna karşı bir propaganda yapıyorlar. Bu son derece yanlıştır. HES suyu kullanmıyor sadece düşümünden faydalanıyor sonra suyu tekrar nehre veriyor.
Ayrıca bu tesisler taşkınların korunmasında da fayda sağlıyor. HES’lerin önünü tıkamak ülkenin büyük kaybıdır. Bundan biz yılda 8 milyar dolar kazanacağız ülke olarak, bu vatandaşımızın cebine girecek. Aksi takdirde biz bu HES’ler olmazsa bu parayı doğalgaz ya da petrol olarak yurt dışına ödeyeceğiz. Peki onlar kestiği zaman ne olacak? Elektriksiz mi kalacağız? Enerji çeşitliliği açısından, arz güvenliği açısından ülkemiz kaynağı olması, ucuz, temiz, kirletici olmaması bakımından dünya genelinde bir numaradır. Buna karşı çıkmak büyük kasıttır. Vatandaşlarımızın bu konuda hassas olması gerekir. Hatalı işlem yapanlara biz zaten gereken işlemi yapıyoruz." (aa)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013