Türkiye Su Meclisi yaptığı basın açıklamasında Türkiye'nin hidroelektrik enerji politikası çıkmaza girdiğini ifade etti. Açıklamanın tamamı şöyle:
"Yasalar ve kamuoyunun tepkisi hiçe sayılarak Türkiye'nin dört bir yanında yapılmak istenen hidroelektrik santraller mahkemeler tarafından birer birer durduruluyor.
Rize'nin Fındıklı ilçesinde bulunan Abu Çağlayan deresi ve Çayeli Senoz deresi üzerinde yapımı planlanan HES projelerine verilen emsal niteliğindeki yürütmeyi durdurma kararlarına peş peşe yenileri ekleniyor. Bu kararlarla, Türkiye'de yapımı planlanan 2 bine yakın HES projesinin büyük kısmının hukuk dışı olduğu anlaşılıyor. Şu ana kadar yirminin üzerinde regülatör ve HES projesi çeşitli aşamalarında durduruldu.
Son iki hafta içerisinde, üç HES inşaatı için daha yürütmeyi durdurma kararı alındı. Yürütmeyi durdurma kararı verilen HES inşaatları arasında, Muğla Köyceğiz'deki Yuvarlakçay HES, Artvin Yusufeli'ndeki Damla Regülatörü ve HES ve Artvin Macahel'deki Düzenli HES projeleri yer alıyor.
İptal edilen her bir HES projesi, kamu kaynaklarının kaybına, doğal mirasın tahribatına ve HES yapılan bölgelerde pek çok toplumsal soruna neden oluyor.
Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Avukat Yakup Okumuşoğlu "Alınan kararlar, Türkiye'nin hidroelektrik enerji politikasının yanlışlığını ortaya koymuştur. Yürürlükteki politika, yasal ve sosyal dayanakları zayıf ve yerel halkların görüşlerini inkar eden bir düşüncenin meyvesidir. Bu politika, alelacele ve acemice hazırlandığı için tüm tarafları her gün yeni bir sorunla başbaşa bırakmaktadır. Kamu kurumlarını ve halkı karşı karşıya getirerek sosyal parçalanmalara ve doğanın yok edilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, Türkiye'nin su politikasının ivediklikle değiştirilmesi gerekmektedir. Alnan makheme kararları, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın dayattığı bu yanlış politikanın ne kadar yıkıcı olduğunun bir belgesi niteliğindedir." açıklamasında bulundu.
Türkiye'nin dört bir yanındaki elli kadar sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Türkiye Su Meclisi, hükümetin yeni bir su yasası hazırlamasını ve emsal niteliğindeki mahkeme kararlarına bağlı olarak vadilerde yaşayan insanların katılımıyla bütüncül bir planlama yapmasını talep ediyor. Türkiye Su Meclisi, yerel halkların kabuıl ettiiği planlamalar tamamlanana kadar tüm HES ve baraj projelerinin ivedilikle durdurulması gerektiğini savunuyor.
www.turkiyesumeclisi.net
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013