13.04.2010 NTVMSNBC
WWF Türkiye: Yunus gösteri merkezlerine karşı yasal düzenleme getirilmeli! WWF Türkiye'nin gösteri yunusları ile ilgili yaptığı açıklama şöyle:
Yunus ve balinaların gösteri hayvanları yapılmak üzere acımasız yöntemler kullanılarak yakalanması ve havuzlarda tutsak edilmesi son yıllarda dünya gündemine yerleşti. Yapılan çalışmalar, yakalanma sırasında birçok yunus ve balinanın öldüğünü, tutsak olarak yaşatılabilenlerin ise doğadaki hemcinslerine göre oldukça kısa yaşadıklarını göstermektedir. Gösteri amaçlı kullanılan yunuslar, koloni halinde yaşadıkları doğal ortamlarından alınarak kapalı havuzlarda tutsak ediliyor. Balina ve yunusların gösteri amaçlı kullanıldığı su havuzları pek çok ülkede yasak. Ancak ülkemizdeki yasal boşluklar nedeniyle, gösteri parklarının sayısı gün geçtikçe artıyor.
WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Tolga Baştak, “Türkiye, ne yazık ki yunus havuzlarının sayısının hızla arttığı ülkeler arasında başta geliyor. Birçok ülkede yasal düzenlemelerle faaliyetleri yasaklanan veya kısıtlanan yunus gösteri havuzlarının sayısı ülkemizde 12’ye ulaşıyor. Yunuslarla yüzmenin faydalı olduğu kanısı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Oysa, bu kanının geçerliliğini ispatlayan bir bilimsel araştırma sonucu yok. Buna karşılık doğal ortamlarından koparılan bu yunusların yaşamlarının kısaldığına ilişkin bilimsel sonuçlar mevcut. Karasularımızda yunusların avlanması yasaklanmış durumda. Bununla birlikte tutsak edilmiş yunuslar ve diğer deniz memelilerinin havuzlarda gösteri amaçlı kullanılması ile ilgili yasal bir düzenleme henüz yok” dedi.
Türkiye’deki yunus gösteri havuzlarının 12.si Fethiye Hisarönü’nde inşaa edilmektedir. WWF tarafından yapılan alan çalışması ve gözlemler, Fethiye’de inşaa edilmekte olan havuzun, açık denizlerde yüzlerce kilometre yüzen bir deniz memelisi için oldukça küçük ve dar olduğunu ortaya koymaktadır. Buraya en yakın mesafede Kaş’ta bulunan diğer bir tesisin de koşulları tartışmalıdır. Kaş’ta bulunan yunusların, bulundukları dar alanda hareket zorluğu nedeniyle vücutlarında zedelenmeler meydana geldiği görülmektedir.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak; “Ülkemizde birçok hayvanseverlerin şiddetle karşı çıktığı yunus gösteri havuzları konusunda gerekli araştırma ve incelemelerin acilen yapılması ve bu konuda yasal düzenlemelerin en kısa sürede tamamlanarak yunus parklarının kapatılması gerekmektedir. Ölü balıklar ile beslenmeye alıştığı için avcılık yetenekleri körelen gösteri yunuslarının rehabilitasyonları tamamlandıktan sonra bu canlılara özgürlüklerinin geri verilmesi ülkemizin doğaya karşı sorumluluğudur” dedi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013