YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Nisan 2010

Borneo'da Kuraklık Etkili Oluyor

  • 01.04.2010 Cumhuriyet

    Küresel ısınma nedeniyle bu yıl Avrupa'da soğuklar daha etkili ve uzun sürerken Güney Doğu Asya'da ise tam tersi yaşandı.

    Sadece yağışlı ve kurak olarak iki sezon bulunan bölgede, bu yıl yağışlı mevsim daha kısa sürerken kurak sezon erken başladı. Özellikle tropikal yağmur ormanlarının yoğun olarak bulunduğu dünyanın en büyük üçüncü adası olan Borneo'da kuraklık, yaban hayatını da olumsuz etkiliyor.

    Ölümüne atlayış

    Malezya'nın Sabah Federasyonu'nun doğu kesimindeki Kinabatangan nehri kıyısında bulunan Proboscis maymunları, küresel ısınmadan etkilenen vahşi hayatın sadece bir türü.

    Doğal hayatta yalnızca Borneo adasında bulunan Proboscis maymunları, ağaç yapraklarıyla besleniyorlar. Ancak yağmur sezonunun normalden daha erken bitmesiyle birlikte ağaçlar da yapraklarını erken dökünce, Proboscis maymunları nehrin diğer tarafına geçmek zorunda kaldı.

    Yaklaşık 20 metre yükseklikteki ağaçtan 40 metre genişlikteki nehrin karşısına atlamaya çalışan maymunlar nehrin ortasına çakılarak büyük tehlike yaşadı.

    Gruptan ilk atlayışı dişi maymunlar yaparken, erkek maymunlar riski görüp arkadan atladı. Kucağında yavrusuyla atlayan maymunlar, suya inerken ayak ve ellerini önce suya temas ettirerek yavrusunu sert vuruştan kurtardı.

    Suya düşen maymun ve diğer hayvan leşleriyle beslenen timsah ise, bu kez yanlış yerde gizlenirken büyük bir ziyafetten yararlanamadı. Bölgede yaşayanlar, Proboscis maymunlarının nehir geçişini yılda 2 ya da 3 kez yaptıklarını, insanların bulunduğu bir ortamda ise tehlikeli atlayışı yapmadıklarını söyledi.

    Doğal ortamda sadece Borneo adasında bulunan Proboscis maymunları, Malezya hükümeti tarafından koruma altında bulunuyor. Yetişkin erkeklerin ağırlığı 24 kilo olabilen Proboscis maymunların boyu ise 75 santimetreye kadar ulaşıyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu