YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Nisan 2010

Deniz Kaplumbağalarına Görülmemiş İşkence


  • 01.04.2010 CNN Türk

    Hatay'ın İskenderun Körfezi'nde boyunlarından birbirlerine naylon iple bağlanarak işkenceyle öldürülen 3 yavru deniz kaplumbağası karaya vurmuş halde bulundu.     

    Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, bir ihbar üzerine İskenderun Körfezi'nde işkence edilerek öldürülmüş 3 yavru deniz kaplumbağası bulduklarını söyledi.

    Yavru deniz kaplumbağalarının kendini bilmez bazı kişiler tarafından naylon iple boyunlarından birbirlerine bağlanıp denize bırakıldığını belirten Prof. Dr. Turan, "Hayvanlar, birbirlerinden kurtulmak için çırpınırken suyun dibine batmışlar orada da boğularak ölmüştür. Sonra da karaya vurmuşlar" dedi.

    Kaplumbağa ve fok balıklarının nesillerini sürdürmek için İskenderun Körfezi'ne geldiğini kaydeden Prof. Dr. Turan, "Ancak birçok kötü muameleye maruz kalıyorlar. Bazıları balıkçıların oltalarındaki yemleri almak için takılıyorlar. Balıkçılar, olta çekildiğinde kaplumbağa veya fokla karşılaştığında korkudan veya sinirinden başına çekiç veya benzeri aletle vurarak öldürüyorlar. Balıkçıların ağlarına takılanlar da ölüyor" diye konuştu.

    Turan, "Ayrıca deniz ticareti yoğun olduğu için gemilerin pervanelerine de takılıp ölenler oluyor. Ben balıkçıların biraz daha duyarlı olmasını istiyorum. Nesli tehlikede olan canlılar. Bunlar ileriki yıllarda göremeyeceğiz. Kaplumbağa ölüm vakaları çok alıyoruz. Bir hafta içerisinde ölü kaplumbağalar ve yunus balığı ile karşılaştık. Deniz ile iştigal eden herkesin korumacı bir yaklaşım ile yaklaşmalı, bu canlılar kesinlikle tehlikeli zararlı canlılar değildir. Bunlarda geleceğe bırakacağımız doğal miraslarımızdır" ifadelerini kullandı.

    Prof. Dr. Cemal Turan, Hatay bölgesinin ekolojik turizm açısından müthiş bir zenginliğe sahip olduğunu, değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

    Turan, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Samandağ Çevlik bölgesinde bulunan 118 nolu savaş botunu istedik. Büyük ihtimalle verilecek, o zaman bu botu İskenderun Körfezi açıklarında batıracağız.  Ege bölgesinde de uçak ve savaş gemileri batırıldı. Bu deniz altındaki batıklar dalış turizmi açısından önemli. Su canları için üreme alanları ve koruma bölgeleri de oluşması sağlanmış olacak. Böyle bir çalışmayı geliştirmeyi düşünüyoruz" dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu