15.03.2010 bianet
20'den fazla örgüt ortak bir açıklama yaparak hükümeti bir kez daha su politikasını değiştirmeye, HES ve baraj inşaatlarını durdurmaya çağırdı. "Geri dönüşsüz bir yıkım yaşanıyor."
Türkiye'nin farklı bölgelerinde su hakkı ve doğanın yıkımına karşı mücadele eden aktivistler 14 Mart Dünya Akarsular Günü'nde tüm yurttaşları "geleceğe sahip çıkmaya" çağırdı.
Baraj ve hidroelektrik santralleri nedeniyle tüm dünyada 90 milyon insanın yaşam alanlarından kopmak ve göç etmek zorunda kaldığını söyleyen örgütler, Türkiye'deki durumu da şöyle özetledi:
"Kalkınma adı altında gerçekleştirilen baraj projeleri sadece şirketlere, iktidar koltuklarındakilere ve büyük toprak sahiplerine yarar getirmekte, geri kalan toplum ise kaybetmektedir."
Ana talepler arasında HES ve baraj inşaatlarının derhal durdurulması, su politikalarının toplumsal kesimlerin katılımıyla oluşturulması, bunun için yeterli kaynağın ayrılması da yer alıyor.
1998'den bu yana tüm dünyada 14 Mart eylem günü olarak düzenleniyor.
Açıklamaya imza atan örgütler şöyle: Allianoi Girişim Grubu, Çoruh Havzası Platformu, Artvin-Bursa Su Platformu (AS-DER), Yeşil Artvin Derneği, Artvin, Aşağı Irmaklar Bölgesi, Ardanuç, Irmaklar-Der, Ardanuç Su Meclisi, Aksu Vadisini Koruma ve Yaşatma Derneği, İspir/Yedigöl, Borçka Dereleri, Çamlıkaya Çevresini Kalkındırma ve Dayanışma Derneği, İspir, Şavşat Papart Vadisi, Yusufeli Koruma ve Yaşatma Girişimi, Demirköy Koruma Girişimi, Yusufeli, Kılıçkaya Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Yusufeli, Tortum Doğa ve Kültür Koruma Dernekleri (4 dernek), Artvin Sivil Toplum Örgütleri, Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, Dersim Çevre Girişimi, Munzur Koruma Kurulu, Karadeniz İsyandadır Platformu, Senoz Vadisini Kurtarma Platformu, Cilo Doğa Derneği,Hakkari, Cizre Kültür Koruma Girişimi, Kayy-Der, Peri Havzası Platformu, Yuvarlakçay'ı Koruma Platformu.(EÜ)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013