YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Mart 2010

"Nükleer Korkusu" Göç Ettiriyor

  • 10.03.2010 NTVMSNBC

    Turizm cenneti Akkuyu’da 35 yıldır "Nükleer atom santrali kurulacak korkusu" yaşayan köylüler göç ediyor. Beldeden bir yıl içinde 700 kişi göç etti

    Göçten en çok endişe duyanların başında Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale geliyor. Kale, ”Göçü durduramasak belediyemiz fes edilecek. 5393 sayılı belediye yasasına göre 2 bin seçmenin altında olan belde belediyeler kapatılacak. Göçün tek nedeni kurulması düşünülen Nükleer Atom santrali " diyor.

    Büyükeceli beldesi Hürriyet Mahallesi Muhtarı Kemal Budak ise “Akkuyu Köylüsü Nükleer’den değil Organik Tarımdan ekmek yemek istiyor. Nükleer enerji değil Akdeniz rüzgarıyla güneşini elektriğe çevirecek güneş enerjisi, istiyor Köylü toprağını bırakmak istemiyor. Tarımdan gelen gelirleri azaldığı için toprak satıyor. Nükleer yandaşları bilinçli bir politika ile Akkuyu köylüsünü topraklarından kaçırtıyor." diyor
                                 
    Bölgedeki belediye başkanları işadamları ve nükleer karşıtlarıyla ortak bir açıklama yaparak, hükümete uyarıda bulundu ve nükleer santralden vazgeçilmesi istendi.

    Büyükeceli Belediyesi Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Mersin Nükleer Karşıtı (NKP) Platform Sözcüsü Sabahat Aslan, nükleer santrallerin kuruldukları bölgenin geleceği, yaşam alanı ve ekolojik dengesi açısından büyük bir tehlike olduğunu söyledi. Söz konusu santrallerin çalıştığı süre boyunca atıklarının sürekli radyasyon yaydığını vurgulayan Aslan, bu radyasyonun da tarım, hayvancılık, balıkçılık ve turizmi yok ettiğini, bunun yanında insan sağlığını bozduğunu belirterek, söz konusu enerjinin aynı zamanda da pahalı, hammadde ve teknoloji açısından da dışa bağımlı olduğunu savundu.

    Aslan, "Dünya artık nükleer santralden vazgeçiyor. Çünkü çok pahalı ve riskli. Teknolojisi ne kadar yenilense de kaza riski engellenemiyor ve üretim güvenliği sağlanamıyor. Daha ucuz enerji elde edilemiyor. Ülke olarak enerjiyi etkin ve verimli kullanabiliriz. Bunun yanında yenilenebilir enerji kaynaklarına güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapabiliriz. Bu nedenle nükleer santrallere ihtiyacımız yok. Bizler tarımımıza, hayvancılığımıza, turizmimize ve sağlığımıza sahip çıkmak için ülkemizin nükleer çöplük haline dönüşmemesi için Akkuyu'da ve ülkemizin hiçbir yerinde nükleer santral yapılmasını istemiyoruz" dedi.

    Bugün gelinen noktada Akkuyu'nun, dünyanın en güzel koylarından birine sahip olduğunu kaydeden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Faik Burakgazi, bölgede bir nükleer santral kurulmasının, üzücü olduğunu söyledi. Burakgazi, bu noktada da nükleer karşıtı mücadelede yöntemin değiştirilmesi gerektiğini bildirdi, mevcut karşı çıkışlarınsa karar vericiler üzerinde herhangi bir etkisinin de olmadığını iddia etti. Nükleer santral ihalesinde sona gelindiğini hatırlatan Burakgazi, hükümete ve yetkililere seslenerek; Akkuyu'dan yükselen çığlığa kulak verilmesini istedi. Burakgazi, nükleer santralle ilgili olarak verilen kararın yeniden gözden geçirilmesini ve projenin ertelenmesi talebini gündeme taşıyarak, dünyanın yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini, bu kapsamda da Mersin'in nükleer enerji yerine, güneş enerjisinden faydalanabileceğini söyledi. Nükleer santral yapımını 'tarihi bir hata' olarak nitelendiren Burakgazi, bu hatadan bir an önce dönülmesi uyarısında bulundu.

    Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan da, balık çiftlikleri ve nükleer santrale karşı uzun bir süredir mücadele ettiklerini anlatarak, nükleer santral konusunun kamuoyuna açık bir platformda bilim insanları tarafından tartışılıp, kamuoyunun bilinçlendirilmesini konusunu gündeme taşıdı. Ali Doğan, Büyükeceli Belediyesi önderliğinde çevre ilçe ve belde belediyelerini kapsayan geniş kapsamlı bir eylem planı hazırlanması çağrısı yaptı.

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Başkan yardımcısı ve aynı zamanda da Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Yönetim Kurulu Başkanı da olan Ahmet Ünal ise, gazetecilik mesleğini icra edenler olarak da kentte bir nükleer santral yapılmasına karşı olduklarını dile getirdi. Ahmet Ünal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    "Biz gazeteciler olarak hayattan yanayız, çevreden yanayız. Burada kavganın asıl noktasındayız. Eğer kavga buradan başlayacaksa; buranın çok iyi örgütlenmesi gerekir. Mersin'de yaşayan gazeteciler adına biz bu mücadelenin içinde varız. Büyükeceli'den Mersin'e ve Antalya'ya kadar bir kamuoyu oluşturup, eylem sürecini başlatmanın tam zamanıdır." diye konuştu

    Akkuyu Nükleer Santralı henüz proje aşamasında, ancak yıllardır süren altyapı ve hazırlık çalışmalarını yürüten işçileri var.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu