YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Kasım 2009

Hiç bu kadar kalabalık olmamıştı!

  • 16 Kasım 2009 - www.ntvmsnbc.com

    İstanbul Feriköy'de kurulan organik gıda pazarına talep, GDO'lu ürün tartışmaları nedeniyle hiç olmadığı kadar arttı.
     
    İstanbul Feriköy’de kurulan organik gıda pazarı, GDO’lu ürün tartışmalarından sonra en kalabalık günlerini yaşıyor.
     
    Organik gıdalar, alıştığımız gibi mükemmel formlarda değiller. Ama lezzet ve sağlık konusunda iddialılar. 

    GDO yararlı mı zararlı mı?

    GDO karşıtlarının da savunucularının da pek çok nedeni var.
     

    GDO'lu tarım nerelerde yapılıyor?

    2003 rakamlarına göre Dünya genelinde toplam 67.6 milyon hektarlık alanda
    GDO'lu bitki yetiştiriliyor.
     
    Özelikle GDO’lu soya ve mısır nedeniyle geniş bir ürün yelpazesinde GDO’lu ürünler kullanılıyor.
     
    Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle üç yıl önce kurulan "Şişli %100 Ekolojik Pazarı" son iki haftadır en kalabalık günlerini yaşıyor.

    Satışçılar iki hafta öncesine kadar mallarının ellerinde kaldığını ve depolarda çürüdüğünü, ancak şimdi bu durumun değiştiğini söylüyor. Bu değişimin sebebi ise Genetiği Değiştrilimiş Organizmalı (GDO) ürünler ile ilgili tartışmaların artması.

    Buğday Derneği'nden Batur Şehirlioğlu organik gıdaya olan talebin ve Feriköy'deki pazarın ziyaretçilerinin son iki hafta içinde gözle görülür şekilde arttığını ve bu bilinçlenmede son haftalarda yaşanan GDO'lu ürün tartışmalarının büyük rol oynadığını söylüyor: "Kimyasal ürünler veya GDO'lar bundan beş yıl önce de vardı. Ama bu tartışmaların medyaya taşınması, bu konudaki bilinçlenmeyi arttırdı. Daha önce de pazarın popülerleştiği bazı dönemler olmuştu. Ancak sonra bu ilgi söndü. Şimdi de medyada tartışmalar bittikten sonra, organik gıdaya olan talebin azalmaması için çalışıyoruz. Bizim amacımız organik beslenmenin yaşam tarzı haline getirilmesi."

    28 KURUŞA MAYDANOZ OLUR MU?

    Organik gıda fiyatlarının konvansiyonel gıdalara göre daha pahalı olması, alışveriş yapanların dikkat çektiği önemli bir sorun.

    Şehirlioğlu bu konuda şunları kaydediyor: "Organik gıdanın fiyatı daha pahalı ama burada tersten bir bakış açısı da geliştirebiliriz. Ben bu yaz Ankara'da 28 kuruşa maydanoz, 40 kuruşa salatalık aldım. Bu gıdaların bu fiyata satılması mümkün mü? O fiyata satılan gıdadan çiftçi bir şey kazanıyor mu? Ve en önemlisi o yediğimiz bir gıda mı, yoksa kimyasallar ve azotlu gübre ile şişirilmiş birşey mi? Bunu düşünmeliyiz."

    GDO analizinden ilk sonuçlar
     
    Pazara gelen vatandaşlar ise, organik gıda pazarlarının her yerde bulunmamasından şikayetçi. Erken gelinmediği takdirde ürün bulmakta zorlandıklarını söyleyen vatandaşlar İstanbul'un farklı bölgelerinde de organik gıda pazarları görmek istediklerini söyledi.

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25021641/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu