YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Eylül 2009

İklim Değişikliğinin Faturası Çok Ağır

  • 31.08.2009 Birgün
       
    İngiliz uzmanlardan oluşan grup Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Konvansiyonunun küresel ısınmanın yıllık maliyetini çok düşük değerlerle hesapladığını ortaya çıkardı. Biliminsanları Birlemiş Milletler’in (BM) yıllık en fazla 100 milyar dolar olarak belirlediği iklim değişikliği maliyetinin 300 milyar dolar olarak belirledi. ‘İklim Değişikliğinin Maliyetinin Belirlenmesi’ raporunu hazırlayan ekibin başında bulunan Graham Enstitüsü'nden profesör Martin Parry, BM’nin yaptığı araştırmanın derinliğe sahip olmadığını, bazı sektörlerin araştırma dışında bırakıldığını ifade etti. BM'nin sadece iklim değişikliğinden etkilenecek temel sektörlerle yapılan hesaplamanın sağlıklı olmadığını söyleyen Parry, tüm etkilenmeler göz önüne alınarak yapılacak hesaplamalarda maliyetin yıllık 300 milyar dolara kadar çıkabileceğini vurguladı.

    İklim değişikliğinin dünyadaki su seviyelerini yükseltmesine karşı alınacak önlemler bile bir defada 10 milyarlarca dolarlık bir yatırım gerektiriyor. BM tarafından yapılan hesaplamalarda bu kalem çok düşük maliyetlerle hesaplanıyor. İklim değişikliğiyle mücadelenin bedeli de hesap edilenden çok daha büyük bir rakama işaret ediyor. Sera etkisi oluşturarak küresel ısınmaya yol açan gaz salınımlarının 2050’ye kadar yarı yarıya düşürülmesinin maliyetinin 45 trilyon doları bulabileceği ifade ediliyor.

    Uluslararası Enerji Ajansı’na göre küresel ısınmanın önlenmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor ve bu yüzden dünyanın her sene 17 bin 500 rüzgâr enerjisi türbini, 32 yeni nükleer santral, 215 milyon metrekare güneş enerjisi paneli ve bir milyar hidrojen enerjisi ya da elektrik enerjisiyle çalışan araç üretilmesi mecburi olarak görülüyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu