YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Eylül 2009

'Karadeniz İsyandadır' Dediler Yol Kestiler

  • 31.08.2009 Radikal

    RİZE’nin Çayeli İlçesi Senoz vadisinde Hidroelektrik santral (HES) karşıtları birbirlerini zincirle bağlayarak ulaşıma kapattıkları yolda çalışmalara izin vermedi. Öfkeli köylüler ardından bastıkları HES şantiyesinin camlarını kırdı, kapılarını tekmeleyip görevlileri tartakladı. Jandarmanın müdahalesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı.

    Eski Başbakanlardan Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz’ın da köyü olan Çayeli ilçesi Çataldere köyünde yapımı süren iki HES projesi hakkında açılan davada Rize İdare Mahkemesi bu yıl Mart ayında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak karara rağmen Rize Valiliği’nin verdiği özel izinle firmaların bölgede çalışmalarını sürdürmesi köylüleri kızdırdı. Yaklaşık 10 gün önce HES inşaatını taş yağmuruna tutarak tepki gösteren Çataldere köylüleri, bu kez Senoz Vadisi boyunca yer alan diğer köylerin de desteği ile eylem yaptı. Köy meydanında toplanan yaklaşık 200 kişi ellerinde, ‘Hukuk Karadeniz’de yıkılmıştır, Hukuk tesis edilsin’ , ‘Karadeniz isyandadır’, ‘Çevreciler burada, daniskası nerede’ pankartları ve ‘Bu vadiler bizimdir bizim kalacak’ sloganlarıyla köyün girişine doğru yürüyüşe geçti.

    Zincirle bağlandılar

    Burada birbirlerine zincirle bağlanan köylüler yolu ulaşıma kapatarak firmaların araçlarının geçişine izin vermedi. Burada açıklama yapan Senoz Vadisi Koruma Platformu dönem sözcüsü İsmail Akyıldız, Rize İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen firmaların HES projelerini sürdürmeye devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Yolunuzu kesiyoruz, çünkü Karadeniz’de devlet kanunları işletilmemiştir. Devlet mahkemelerinin iptal kararları uygulanmamıştır. Karadeniz insanının yasalara duyduğu saygı ve güven tahrip edilmiştir. Çünkü bilim adamlarının, konunun uzmanlarının, defalarca dile getirmiş olduğu üzere, Karadeniz Vadileri’nde havza planları yapılmadan HES uygulamalarına başlamak bilimin, akl-ı selimin öngörülerini hiçe saymaktır. Yolunuzu kesiyoruz, çünkü Karadenizli hukukun üstünlüğüne saygı duyduğu, adalete, kanunlara inandığı için suçlu duruma düşürülmüştür. Ülkenin, devletin, milletin en sadık çocukları olarak ün salmış Karadenizlilere reva görülen işte budur. Hükümetin sevk ve idaresini elinde bulunduran şahsın her söylevinde hukuk devletinden, hukukun üstünlüğünden söz etmesinde ne kadar samimi olduğunu anlayabilmek için Karadeniz vadilerinde yaşananlara bakmak gerekir. Karadeniz’de devlet kendi öz çocuklarını boğan soğuk bir canavara dönüşmüştür. Bu yüzden Karadenizlinin sabrı taşmıştır. Karadenizli bu kepazeliğe, bu maskaralığa, bu rezalete dur diyor artık, Evet adını koyalım: Bu bir isyandır. Kanunsuzluğa, usulsüzlüğe, zulme karşı, onurlu insanın isyandır. Öyle bir isyandır ki bu, bütün Karadeniz vadilerine sirayet etmesi an meselesidir.”

    Akyıldız, “İsteğimiz, Devletin kanunları uygulansın, hukuk yeniden tesis edilsin. Vadilerde kanuna uygun olmadan tek bir ağaç kesilmesin, tek bir yüksek gerilim hattı dikilmesin. İdare mahkemelerinin almış olduğu iptal ve yürütmeyi durdurma kararları uygulansın” diyerek sözlerini noktaladı.

    Jandarmayla arbede

    Yaklaşık 1 saat boyunca yolu ulaşıma kapatan köylülerin tepkisini Jandarma önce uzaktan izleyerek kamerayla kayda aldı. Köylüler daha sonra eski okul binasını şantiyeye çeviren Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş.’nin şantiye binasına doğru yürüyüşe geçti. İşçiler binaya girerek kapıları kapattı. Öfkeli köylüler ise şantiyenin kapılarını tekmeledi, kapıdaki bir görevliyi tartaklayarak uzaklaştırdı. Ardından da şantiye kapısının camlarını taş ve sopalarla kırdı. Devreye giren Jandarma köylülere müdahale etti. Bu sırada Jandarma ile köylüler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Çıkan olaylar üzerine köylüler eylemlerine son vererek şantiyeden ayrıldı. Jandarma olayla ilgili inceleme başlattı. (dha)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu