YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Ağustos 2009

Badem'i Yine Kızdırdılar

  • 26.08.2009 Milliyet

    MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'ndeki konulduğu kafesi parçalayıp kaçan ve Milas´ın Ören sahillerine dönen Akdeniz foku Badem´e tatilciler evcil hayvan muamelesi yapınca yine sorun yaşandı.

    Çevresine toplanan yüzlerce kişinin ilgisinden sıkılan, sevmeye, yüzgecinden çekmeye çalışan, hatta korkutmak için taş atan tatilcilerin kızdırdığı Badem iki kişiyi hafif yaraladı. Çevciler ve uzmanlar Badem´i insanlardan korumak için ``Badem´i seviyorsan yanaşma'' adıyla başlatılan proje kapsamında 5 bin bildiri dağıttı.

    Ören Halk Plajı'nda ortaya çıkan Badem, tatilcilerin sevgi gösterilerine maruz kaldı. Plajda şezlongların üzerinde, balıkçı teknelerinde güneşlenen, balıkçılarla oynayan Badem'e yönelik ilgi sorun yarattı. Kıyıya çıktığında fok Badem´in başında yüzlerce kişi toplanıp, fotoğraf, görüntü çekmeye çalıştı. Bazı tatilciler bu sevgi ve ilgiyi barttı. Kimi Badem´i evcil köpek gibi okşamak istedi, kimi tepkisini ölçmek için yüzgecini çekti. Bazıları da kumsaldan uzaklaştırmak için Badem´e taş attı. Aşırı ilgiden sıkılan badem de bazen sadece oynamak için bazen de kendini korumak için tepki verince de zaman zaman istenmeyen olaylar yaşandı. Badem'in kendilerine yaklaştığını gören anne kız, denizin ortasında demirli bir teknenin motoruna tutunup kendilerini korumak istedi. Korkan anne ve kızı tatilcilerin gayretiyle kıyıya çekildi. Badem'in denizde yüzerken ayaklarından çizik şeklinde yaraladığı iki kişi de Ören Sağlık Ocağı'na götürülüp ayakta tedavi edildi.

    Yılın 9 ayını İstanbul'dan gelerek Ören'de geçiren evli ve bir çocuk babası 57 yaşındaki Uğur Bingöl, ``Badem sevimli bir hayvan ancak büyüdükçe ve güçlendikçe tehlikeli olmaya başladı. Sonuçda vahşi bir hayvan ve neyi ne zaman yapacağı bilinmiyor. Benim oğlumu ve eşimi yaraladı. İkisi de artık denize girmekten korkuyor. Badem geldiği an 3 kilometre uzunluğundaki plaj anında boşalıyor. Daha kötü sonuçların meydana gelmemesi için bir an önce gerekli tedbiri almalı. Çünkü hem insanların hemde Badem'in hayatı da tehlikede'' dedi.

    Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Hayvanları Koruma Kurulu Üyesi Mediha Tekin ve çevreciler ise Badem'e dokunanlara müdahale etti. Badem yüzünden denize girmeye korkanlarla çevreciler arasında sert tartışmalar yaşandı. Sahilde hayvanseverlerle birlikte iki gündür nöbet tutan Tekin, ``Sık sık uyarılarda bulunmamıza rağmen, bazı sorumsuz kişiler Badem'i elleyerek ve kuyruğunu çekerek rahatsız ediyor. Denize girenler ise bademle oynayıp yüzmek istiyor, onu saldırgan hale getiriyor. Badem kendi haline bırakılmalı, gördüğü yoğun ilgiden, sahile çıktığında her an başında biriken 100-200 kişiden bunalıyor ve saldırganlaşıyor. O bir deniz memelisi ve diğer deniz canlıları gibi kendi haline bırakılırsa kimseye ondan bir zarar gelmez. Bu yönde jandarma ile ciddi tedbirler alacağız. Badem'e dokunan ve zarar vermeye çalışanları fotoğraf ve görüntü ile tespit edip para cezasına çarptırılmaları için Muğla Hayvanları Koruma Kurulu'na şikayet edeceğiz, savcılığa da suç duyurusunda bulunacağız'' dedi.

    Badem'i Seviyorsan Yanaşma Projesi

    Bu arada, Ören beldesi sahillerini mesken tutan sevimli Akdeniz foku Badem için Muğla Valiliği, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, ÖÇK ve SAD-AFAG tarafından geçen yıl başlatılan ``Badem'i Seviyorsan Yanaşma'' adlı projenin broşürleri de Gökova ve çevre sahillerde dağıtıldı. Bastırılan 5 bin broşürde Badem'in fotoğrafı ile görenlerin dokunmamaları ve yaklaşmamaları konusunda uyarılar yeraldı. SAD-AFAG (Sualtı Araştırmaları Derneği- Akdeniz Foku Araştırma Grubu) Başkanı Cem Orkun Kıraç, ``Amacımız devlet kurumları, bilimadamları ve uzmanlar tarafından Gökova'daki halkın ve tatilcilerin bilinçlendirilerek Badem'e daha fazla zarar verilmesini engellemek. Badem ile birlikte insanları da rehabilite ederek, onu doğal ortamda yaşamaya alıştırmak istiyoruz. İnsanların tedavi ettiği Badem herkesten iyilik göreceğini sanıyor. Oysa ki birçok kişi artık ona eziyet etmeye başladı. Bu nedenle projeyi hayata geçirmeye başladık. Badem insan canlısı oldu ancak insanları da en iyi şekilde bilinçlendirip Badem'e nasıl davranılacağı konusunda eğitilmelerini sağlayacağız. Badem insanlarla yaşamaya alıştı, insanlar da normal davranış sergileyerek Badem ile yaşamaya alışmalı'' dedi.

    Badem'in bu sabahtan itibaren yine Ören sahilinde güneşlendiği, tatilcilerle birlikte yüzdüğü görüldü.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu