YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Ağustos 2007

Tarımda fiyatlar artıyor

  • Merkez Bankası, kuraklığa bağlı rekolte kayıplarının gıda fiyatlarını yükseltebileceği uyarısında bulundu.    

    1 Ağustos 2007 - Vatan

    Merkez Bankası, kuraklığa bağlı rekolte kayıplarının gıda fiyatlarını yükseltebileceği uyarısında bulundu.

    Merkez Bankası, ilk kez Haziran ayı fiyat gelişmelerine ilişkin açıklamasında önümüzdeki dönem kuraklığa bağlı rekolte kayıplarının gıda fiyatlarını yükseltebileceği uyarısında bulundu. Son haftalarda tarım fiyatlarında gözlenen hareket Merkez Bankası’nın bu korkusunda ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor. Yaz aylarında tarım fiyatlarının düşme eğilimi içinde olması gerekirken, başta domates olmak üzere pek çok tarım ürününün fiyatı neredeyse kış aylarındaki fiyatlardan satılıyor.

    Merkez Bankası geçen hafta yayınladığı Enflasyon Raporu’nda “Yüksek hava sıcaklıkları ve yağış eksikliği nedeniyle tahıl ile sebze-meyve ürünlerinde gözlenebilecek olası rekolte kayıpları, önümüzdeki dönem gıda fiyatları üzerinde risk unsuru oluşturmaktadır” uyarısında bulunmuştu.

    Domatesin fiyatı iki katına çıktı

    Tarlada ürünün sıcaktan zarar görmesi nedeniyle arz talebi karşılayamayınca, domatesin fiyatı geçen haftaya oranla yüzde 100’den fazla arttı. Kayseri Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mustafa Yücel, ülke genelinde etkisini hissettiren aşırı sıcak havaların domates üretimini olumsuz etkilediğini, bunun sonucunda fiyatların arttığını belirtti.

    Sıcak havaların tarladaki ürünü yaktığını ve bunun sonucunda arzın talebi karşılayamadığını ifade eden Yücel, domatesin halde toptan fiyatının 0.5-1.5 YTL’ye çıktığını, market ve alışveriş merkezlerinde ise domatesin perakende olarak 2 YTL’ye civarında satıldığını söyledi.

    Kirazda birinciliği ABD’ye kaptırdık

    Kuraklık kirazın kalitesini bozunca Türk ihracatçısı da satışta zorlandı. Dünyanın en büyük kiraz ihracatçısı olan Türkiye bu yıl birinciliği fiyatı yüksek olmasına rağmen ABD’ye kaptırdı.

    Alara Tarım Ürünleri CEO’su Kerim Taner, kirazın gelişemediğini ve kalitesiz kirazı da AB’ye satamadıklarını söyledi. Taner “En önemli ihracat yaptığımız ülkelerden biri olan İngiltere’ye ihracatımız yüzde 30’a yakın azaldı. Geçen yıl toplam ihracatımız 56 bin tondu. Bunun 12 bin 500 tonunu Rusya’ya yapmıştık. Bu yıl ihracatımız 55 bin tonda kaldı. Ancak Rusya’ya olan ihracat, 12 bin 500 tondan 20 bin tona çıktı. Avrupa’ya olan ihracatımızda önemli bir darbe yedik” dedi.

    İncirin yüzde 40’ı güneş yanığı oldu

    Türkiye’nin en çok incir üretilen bölgesi olan Aydın’da sıcak havanın etkisiyle ’güneş yanığından’ etkilenen incirde yüzde 40 verim kaybı bekleniyor. Aydın’ın İncirliova İlçesi’ne bağlı Erbeyli beldesinde bulunan ve Türkiye’nin tek İncir Araştırma Enstitüsü’nde incelemeye alınan incirlerde sıcak havaya bağlı bazı olumsuzluklar görüldü.

    İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, “Bu yıl incirde yüzde 30-40’lara varacak verim kaybı bekleniyor” dedi.

    İnekler bunaldı süt fiyatı tırmandı

    AŞIRI sıcaklar ineklerin süt verimini yüzde 10 civarında düşürdü. Yine kuraklık yüzünden yem fiyatlarının artmasına bağlı olarak süt fiyatları da artış eğilimine girdi. Süt üretim merkezlerinde çiğ sütün litresi 39 kuruştan 52 kuruşa kadar yükseldi. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, geçen hafta yaptığı açıklamada süt ürünlerinde fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtmiş ve bu tehdite karşı süt ürünlerinden alınan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e çekilmesini istemişti.


    http://www9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=130303&Categoryid=2
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu