YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Ağustos 2009

Yeşil Deniz Kaplumbağaları Tehdit Altında

  • 14.08.2009 CNn Türkiye

    (Hüseyin Yılmaz / CNN TÜRK) -- Suyla ilk teması, yediği ilk dalga. Ters dönen yavru denize sağ salim ulaşmanın keyfini sürüyor sanki.

    Bir sonraki dalgayla Akdeniz'in maviliklerinde kayboluyor.

    Kaplumbağalar yaşanan eski canlılardan biri olarak biliniyor. Kelonya Midası'nı diğerlerinden ayıran yağ ve etinin yeşil rengi.

    Bu ayrıcalık neslinin tükenmesine de neden oluyor. Yumurtalarının lezzetli ve cinsel uyarıcı  olması, etinin iyi para etmesi... Yaşam alanlarının sınırlanması ve kirlilik yeşil deniz kaplumbağalarının sayısını hızla azaltıyor.

    3 kilometreyi bulan genişliği ve 22 kilometre uzunluğu ile Akyatan sahilinin en kalabalık üyesi onlar. Çünkü geçen yıl tüm Akdeniz'deki 10 yavrudan 4 ünün doğum yeri burasıydı.

    Ergin bireylerin 70 santim derine bıraktığı yumurtalardan yavru çıkışı başladı.

    3 yıldır Kelonya Midas için özel proje uygulayan Doğal Hayatı Koruma Vakfı ekipleri de harekete geçti.

    Yuvalar belirlendi, çakal, martı gibi canlıların saldırısına karşı korumaya alındı.

    Yavru çıkışı daha çok gece çıkıyor ve gönüllüler ilk yavru çıkışından itibaren gece-gündüz kumsalı arşınlıyor. Ay ışığının rehberliğinde...

    100 den fazla yavrunun çıktığı bir yuva... Ekipler özellikle en altta kalıp sıkışanları kurtarıyor... Sonra da denize yönlendiriyor.

    Denizin parıltısına yön bulan yavrular bir ara kamera ışığını da aynı parıltı sanıyor.

    Neyse ki yönümüz denize doğru. Hemen arkamızdaki bir yengeç ise fırsat kolluyor akşam yemeği için.

    Bu mücadele 3.5 ay sürüyor. Sabaha kadar yavrular kendi başlarına ulaşıyor denize. Güneş yükseldikten sonra çıkmak isteyenlerin imdadına ise ekip yetişiyor.

    Özelikle gemilerden ve İskenderun Körfezi'nden atılan çöpler yavrular için tehdit. Çünkü 35 derece sıcakta harcanan her dakika ölüme götürüyor yavruyu. Çakallar ve martılar hemen kapıyor gündüz çıkanı.

    Yuvadan çıkanı doğruca denize atmak da çözüm değil. Çünkü zor olsa da kumsaldaki 20 metrelik mücadele yuva bilinci oluşturuyor yavrularda. Büyüyüp de yumurtlamak istediklerinde bu yolculuk sayesinde geliyorlar Akyatan'a ve geri dönen her Kelonya Midas Türkiye'nin doğal zenginliğinin simgesi sayılıyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu