YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Temmuz 2007

'Sıfır Yok Oluş'a Pedal' Turu Sona Erdi

  • Doğu Karadeniz Dağları Önemli Doğa Alanı'ndaki yok oluşa dikkat çekmek ve 'Sıfır Yok Oluş Kampanyası'na destek olmak amacıyla Pedal Sesi Bisiklet Topluluğu tarafından düzenlenen bisiklet turu bitti.

     
    Doğu Karadeniz Dağları Önemli Doğa Alanı'ndaki yok oluşa dikkat çekmek ve 'Sıfır Yok Oluş Kampanyası'na destek olmak amacıyla Pedal Sesi Bisiklet Topluluğu tarafından düzenlenen bisiklet turu bitti. Ardeşen’den beri 470 kilometre pedal çeviren ekibin karşılaştığı manzara hiç de iç açıcı değil.

     Yavuz Ergun, Yavuz İlhan, Sercan Gedik, Erkut Yiğit, Erhan Özetçi'den oluşan ekip üyeleri izlenimlerini www.pedalsesi.com internet sitesinden duyurdu.
    Tur sırasında Doğu Karadeniz Dağları Önemli Doğa Alanı'nı tehdit eden şu konularla ilgili görüşmeler yapıldı: Plansız yapılaşma, kıyı ekosistemini tahrip eden Karadeniz otoyolu, açılan kum, çakıl ve taş ocakları, yoğun ve plansız turizm faaliyetleri, bölgedeki akarsular üzerinde yapımı devam eden baraj inşaatları, ormanlara verilen zararlar ve memeli hayvan türlerine yönelik yasadışı avcılık.

    Çamlıhemşin izlenimleri
    Açılan dava sonucunda Fırtına Vadisi üzerinde yapılması planlanan santral projesi iptal edildi. Ancak halen sözleşmesi bitmediği için taş ocağı çalışmaları sürmektedir. Bu çalışmalar derenin doğal yapısını bozduğu gibi üreme yolu bu dere üzerinde olan 'kırmızı benekli alabalık' neslini tehdit ediyor.
    Karadeniz'in kanayan yarası çöp sorunu burada da görülüyor. Çöp toplama yeri bulunmamasından dolayı yörenin çöpleri yılın belli zamanlarında Fırtına Deresi'ne bırakılıyor.
    Turizmin gelişmesi adı altında yaylalarda çarpık yapılaşmalar mevcut. Özellikle Ayder Yaylası'nda hızla devam eden bu durumun önümüzdeki 5-6 sene içinde Sal ve Pokut yaylalarında da olması bekleniyor.

    İkizdere Santral Yapımı Projesi ve Karadeniz Sahil Yolu İzlenimleri
    Çamlıhemşin Fırtına Vadisi'nde santral yapım projesini durdurarak rahat bir nefes aldı. Ancak aynı şeyi İkizdere için şu an söyleyemiyoruz. İkizdere bölgesini ziyaret eden ekip burada Doğa Derneği'nden Yılmaz Coşkun'un konuğu oldu. Bu bölgeye yapılması planlanan hidroelektrik santrali büyük çaplı olması nedeniyle tüm nehri, ve dolayısıyla bölge doğasını yok etme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Böyle bir kaybın yanında santralin getirisi ise Türkiye elektrik ihtiyacının sadece BİNDE ÜÇÜ...
    Bu duruma karşı çıkan ve yaşadığı bölgeyi korumak isteyen İkizdere halkı yılın belli zamanlarında organize olarak protesto gösterileri yapıyor. Ayrıca belediye başkanlığınca düzenlenen festivaller de bu projeleri protesto niteliği taşıyor.
    Bunun dışında İkizdere adli yoldan da hakkını savunma aşamasında. Santral yapım çalışmasına karşı İkizdere Belediyesi dava açtı. Henüz sonuçlanmayan bu davadan çıkacak kararın da Çamlıhemşin'de olduğu gibi projenin iptalinden yana olmasını ümit ediyoruz. Fakat ne olursa olsun İkizdere halkı buraya santral yaptırmamaya ve yöresini korumaya kararlı.

    Ekip sahile indiğinde ise farklı bir yok oluşla karşılaştı. Araçların geçişi için mükemmel bir planla hazırlanmış bu yolda bisikletlerimiz de adeta uçarak gidiyor. Fakat bu yolun neden olduğu tahribat, yine faydalarının üzerinde. Karadeniz sahil yolu Karadeniz kıyılarının tüm doğallığını yitirmesine neden olduğu gibi bu yolun yapımında denizin doldurulması için açılan taş ocakları da iç kesimlerde büyük tahribatlara yol açtı. Fakat yolun açacağı tahribatlar uzun vadede devam edecektir. Deniz seviyesinin yükselmesiyle yolda oluşacak tahribatlar, dökülen çöplerin üzerine kurulan yolda oluşacak çöküntüler olduğu sürece bunların giderilmesi için yeni taş ocakları yeni iş makineleri bölgede çoğu zaman faaliyet gösterecek.


    Ayrıntılı bilgi için: www.pedalsesi.com
     

    http://www.kesfetmekicinbak.com/doga/04759/   

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu