YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Temmuz 2009

"Güney Ege Korunmalı"

  • 22.07.2009 NTVMSNBC

    Sığacık Körfezi, Güney Ege kıyılarının en bakir alanlarından biri. Tüm Akdeniz’de koruma altında bulunan Posedonya deniz çayırlarına ev sahipliği yapan körfez, barındırdığı zengin deniz yaşamı açısından bir an önce koruma altına alınması gerekiyor. Ancak bölge için yapılan planlar, bütün bu sualtı zenginliğinin geleceğini tehlikeye atmış durumda.

    Greenpeace'den yapılan açıklamada şu sözlere yerveriliyor:Projelerden ilki,  körfeze  bin tonluk orkinos besi tesisi ve balık çiftliklerinin yapılması. Ayrıca ‘Orkinos Yetiştirme Tesisi’ adlı projenin de, Antalya Gazipaşa’dan buraya taşınması düşünülüyor.

    Türkiye’de balık çiftliklerinin ne kadar plansız ve sürdürülebilirlik kriterlerinden uzak yatırımlar olduğu biliniyor. Bu da Sığacık Körfezi için yapılan planların, hem su altı yaşamı hem de bölge halkı açısından ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu  ortaya koyuyor.

    Bölgeye taşınması düşünülen orkinos çiftliği ile yapılması planlanan balık çiftlikleri çevre ve sağlık sorunları yaratmanın dışında deniz ekosistemine de dönüşü olmayan zararlar verecek. Bu çiftliklerde yetiştiricilik projeleri adı altında yine doğadan alınan orkinoslar kullanılarak stoklar tüketildiği bilinmekte. Ayrıca hem yağlandırma dönemlerinde hem de hasat zamanlarında denizdeki kirlenme had safhaya çıkmakta.

    Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in belirttiğine göre düşünülen kapasitedeki bir orkinos çiftliği, yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı bir ilçenin kanalizasyonunun denize akması ile eşdeğer bir kirlilik yaratacak.

    Körfezin kesinlikle balık çiftlikleri ve orkinos artıkları ile kirletilmesine izin vermeyeceğini söyleyen yöre halkı da Belediye Başkanı Soyer’in öncülüğünde, bir protesto girişimi başlattı. Bu kapsamda hazırlanan protesto metni de ilgili bakanlık ve resmi makamlara gönderildi. 

    Greenpeace Akdeniz’inde de desteklediği bu protesto girişimi kapsamında ayrıca ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

    “Deniz yaşamına en iyi şekilde sahip çıkan belediye olarak anılmak istiyoruz”

    Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sığacık’ın Akdeniz ekosistemine zarar veren faaliyetler ile değil, bugün sahip olduğu deniz yaşamına en iyi şekilde sahip çıkan belediye olarak anılmasını istediklerini söylerken, bunun için gereken her şeyi yapacaklarının altını çizdi.

    Soyer, Sığacık’ta orkinos ve balık çiftlikleri değil, deniz koruma alanları istediklerini söyleyerek bölge halkının taleplerini bir kez daha dile getirdi.

    Basın toplantısında Greenpeace adına konuşan Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı ise bu planların durumu daha da kötüleştireceğini vurgulayarak, Söz konusu orkinos çiftliklerinin var olan çevresel sorunlara bir yenisini ekleyeceğini belirtti.  Sığacık körfezi gibi gerek sualtı habitatları gerekse açık deniz alanlarındaki zengin besin yapısı nedeniyle koruma altına alınması gereken deniz alanları olduğunu söyleyen Dökmecibaşı,  Tarım Bakanlığı’ndan bölgeyi acilen deniz rezervi ilan etmesini istedi.

    Greenpeace ve Seferihisar Belediyesi, Sığacık Körfezi deniz alanlarının,  bu ve benzeri yanlış yatırımlara karşı korunması için beraber çalışmayı sürdürecekler.

    Greenpeace, Akdeniz’in korunması ve sürdürülebilirliği için deniz rezervleri ağı oluşturulması konusunda bir kampanya yürütmektedir.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu