22.07.2009 NTVMSNBC
Sığacık Körfezi, Güney Ege kıyılarının en bakir alanlarından biri. Tüm Akdeniz’de koruma altında bulunan Posedonya deniz çayırlarına ev sahipliği yapan körfez, barındırdığı zengin deniz yaşamı açısından bir an önce koruma altına alınması gerekiyor. Ancak bölge için yapılan planlar, bütün bu sualtı zenginliğinin geleceğini tehlikeye atmış durumda.
Greenpeace'den yapılan açıklamada şu sözlere yerveriliyor:Projelerden ilki, körfeze bin tonluk orkinos besi tesisi ve balık çiftliklerinin yapılması. Ayrıca ‘Orkinos Yetiştirme Tesisi’ adlı projenin de, Antalya Gazipaşa’dan buraya taşınması düşünülüyor.
Türkiye’de balık çiftliklerinin ne kadar plansız ve sürdürülebilirlik kriterlerinden uzak yatırımlar olduğu biliniyor. Bu da Sığacık Körfezi için yapılan planların, hem su altı yaşamı hem de bölge halkı açısından ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Bölgeye taşınması düşünülen orkinos çiftliği ile yapılması planlanan balık çiftlikleri çevre ve sağlık sorunları yaratmanın dışında deniz ekosistemine de dönüşü olmayan zararlar verecek. Bu çiftliklerde yetiştiricilik projeleri adı altında yine doğadan alınan orkinoslar kullanılarak stoklar tüketildiği bilinmekte. Ayrıca hem yağlandırma dönemlerinde hem de hasat zamanlarında denizdeki kirlenme had safhaya çıkmakta.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in belirttiğine göre düşünülen kapasitedeki bir orkinos çiftliği, yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı bir ilçenin kanalizasyonunun denize akması ile eşdeğer bir kirlilik yaratacak.
Körfezin kesinlikle balık çiftlikleri ve orkinos artıkları ile kirletilmesine izin vermeyeceğini söyleyen yöre halkı da Belediye Başkanı Soyer’in öncülüğünde, bir protesto girişimi başlattı. Bu kapsamda hazırlanan protesto metni de ilgili bakanlık ve resmi makamlara gönderildi.
Greenpeace Akdeniz’inde de desteklediği bu protesto girişimi kapsamında ayrıca ortak bir basın toplantısı düzenlendi.
“Deniz yaşamına en iyi şekilde sahip çıkan belediye olarak anılmak istiyoruz”
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sığacık’ın Akdeniz ekosistemine zarar veren faaliyetler ile değil, bugün sahip olduğu deniz yaşamına en iyi şekilde sahip çıkan belediye olarak anılmasını istediklerini söylerken, bunun için gereken her şeyi yapacaklarının altını çizdi.
Soyer, Sığacık’ta orkinos ve balık çiftlikleri değil, deniz koruma alanları istediklerini söyleyerek bölge halkının taleplerini bir kez daha dile getirdi.
Basın toplantısında Greenpeace adına konuşan Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı ise bu planların durumu daha da kötüleştireceğini vurgulayarak, Söz konusu orkinos çiftliklerinin var olan çevresel sorunlara bir yenisini ekleyeceğini belirtti. Sığacık körfezi gibi gerek sualtı habitatları gerekse açık deniz alanlarındaki zengin besin yapısı nedeniyle koruma altına alınması gereken deniz alanları olduğunu söyleyen Dökmecibaşı, Tarım Bakanlığı’ndan bölgeyi acilen deniz rezervi ilan etmesini istedi.
Greenpeace ve Seferihisar Belediyesi, Sığacık Körfezi deniz alanlarının, bu ve benzeri yanlış yatırımlara karşı korunması için beraber çalışmayı sürdürecekler.
Greenpeace, Akdeniz’in korunması ve sürdürülebilirliği için deniz rezervleri ağı oluşturulması konusunda bir kampanya yürütmektedir.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013