YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Haziran 2009

Gezegenin Sana İhtiyacı Var! Duyuyor musun?

  • TÜRÇEK Basın Açıklaması

    5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Dünya’nın ekolojik bir felakete sürüklenişini durdurmak için sesleniyor: Gezegenin Sana İhtiyacı Var! İklim değişikliği ile mücadele için birleşin!

    Küresel ısınma, iklimlerin değişmesi artık genç, yaşlı herkesin bildiği acı bir gerçek. Yılda yüz binlerce insan iklim değişikliği kaynaklı doğal afet, açlık, hastalık gibi nedenlerle hayatını kaybediyor. Canlı türleri yok oluyor. Bu durumu durdurmak için yapılan anlaşmalar yetersiz kalıyor. Artık herkesin bu mücadelenin bir parçası olması gerekiyor. İşte Dünya Çevre Günü genç, yaşlı herkese gezegeni önemsediklerini göstermeleri, mücadeleye başlamaları için güzel bir fırsat sunuyor. 

    Her yıl Birleşmiş Milletler Çevre Programı (United Nations Environmental Programme – UNEP) tarafından tüm Dünyada 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması “Gezegenin Sana İhtiyacı Var! İklim değişikliği ile mücadele için birleşin” olarak belirlenmiş. Bu tema ile Aralık’ta Kopenhag’da yapılacak yeni iklim değişikliği anlaşması üzerinde ülkelerin anlaşmaya varmasının önemi ve aciliyeti, aynı zamanda gezegenin korunması için kişilerin alması gereken bireysel sorumluluklar vurgulanıyor. Bu yıl Dünya Çevre Günü’nün ev sahibi ülkesi iklim değişikliğiyle mücadelede oynadığı rolünü giderek artıran Meksika.

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon yaptığı açıklamada Dünya Çevre Günü’nde herkesi gezegenin daha yeşil ve temiz olması yolunda somut atımlar atmaya davet ediyor ve diyor ki “Işıkları söndürün. Ulaşımda toplu taşımayı kullanın. Geri dönüştürün. Ağaç dikin. Mahallenizdeki parkları temizleyin. Çevreci eylemler yapmaları için kurumları sorumlu tutun. Ve hükümet temsilcilerinizi Kopenhag’da anlaşmaya varmaları için zorlayın.”

    Türkiye hükümeti en sonunda, 5 Şubat 2009 tarihinde Kyoto Protokolü’ne imza attı. Bununla birlikte Kyoto Protokolü’nün 2012’de bitecek II. Dönemi sonuna kadar Türkiye’nin kağıt üzerinde bir yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak bu Türkiye’nin bu konuda hiçbir şey yapmayacağı anlamına gelmemeli. 5 Haziran Dünya Çevre Günü Türkiye Manevi Sponsoru TÜRÇEK bu önemli günde Türkiye hükümetini, tüm sektörlerde sera gazı salımının kontrol altına alınması, azaltılması ve hatta yok edilmesine yönelik önlemleri bir an önce almaya ve iklim değişikliğine uyum politikalarının geliştirilmesi yolunda hızla adım atmaya davet ediyor.

    2012 yılının sonrasındaki süreç için kararlar ve stratejiler bu yıl Aralık ayında Kopenhag’da yapılacak olan İklim Rejimi toplantısında görüşülecek. Türkiye’de bu toplantıda bir taraf olarak yeri alacak. Bu toplantıda alınacak kararlar ve üzerinde varılacak anlaşma artık tüm Dünya’nın geleceği için büyük önem taşıyor. Bununla birlikte unutmayalım ki Türkiye iklim değişikliğinin etkilerinin en yoğun hissedecek risk grubu ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye’nin ikliminde olacak değişim sadece doğal kaynakları ve çevresel değerleri olumsuz etkilemekle kalmayacak, bunlara bağlı olarak ekonomik ve toplumsal boyutlarda da önemli değişimlere yol açacaktır. Bu nedenle Kyoto Protokolü’nde yükümlülüğü olsun olmasın ya da Kopenhang Anlaşması’nda ne sonuç çıkarsa çıksın, Türkiye’nin sera gazı salımının azaltılmasında ve iklim değişikliğine uyum politikalarını geliştirmesinde hızla atacağı adımların Türkiye’ye sadece çevresel değil ekonomik ve sosyal açılardan da kazanç sağlayacağı unutulmamalıdır.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu