YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Mayıs 2009

Hani Nükleer Santralın Hiç Tehlikesi Yoktu?

  • 22.05.2009 Radikal

    Almanya'daki Krümmel nükleer santralinin çevresindeki alanda 1989'dan bu yana 15 yaşın altındaki çocuklarda, normal oranın 3-4 katı üzerinde kan kanseri vakası tespit edildi.

    Almanya’nın kırsal bir bölgesinde 20 yıldır çocuklardaki kan kanseri vakalarının ortalamadan 3 kat fazla olması, gözleri nükleer tesislere çevirdi.

    Elbe nehri kıyısındaki Krümmel nükleer santralinin çevresindeki alanda 1989’dan bu yana 15 yaşın altındaki çocuklarda, normal oranın 3-4 katı üzerinde 19 kan kanseri vakası tespit edildi.

    Uzmanlar, kan kanseri vakalarının nükleer tesislerle bağlantısının olmadığını belirtse de Elbmarsch bölgesi kan kanseriyle mücadele derneğine başkanlık eden Uwe Harder, "aptal yerine konduklarını, rakamların çarpıcı ve tesadüfi olmadığını" söyledi. Komşu Lunebourg kentinden, nükleer tesis karşıtı Dr. Hayo Dieckmann da kan kanserindeki bu sıklığın dünyada ilk olduğunu ifade etti.

    Almanya’daki santrallerle ilgili 2007 sonunda yapılan araştırma, nehir kenarındaki reaktörlerin çocuklarda kanser riskini artırdığını gösteriyor, ancak şirketler tüm sebep-sonuç ilişkisini reddediyor.

    Elbmarsch bölgesinde yerel yetkililer soruşturma ve incelemeleri artırsa da tüm tarafların kabul edeceği sonuçlara ulaşamıyor.

    Nükleer tesis karşıtları, santrale 2 kilometre uzaklıktaki yaklaşık 700 kişinin iklim ve yeni inşaat malzemelerinin geliştirilmesi konularında çalıştığı araştırma merkezi GKSS’da 12 Eylül 1986’da bir kaza meydana geldiğini ve bunun da radyoaktif ışınların anormal yayılmasına yol açtığını iddia ediyor ancak GKSS, bunun bir "uydurma" olduğunu, o tarihte kaza olmadığını açıklıyor. (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu