YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mayıs 2009

Katliam Gibi Balık Avı

  • 16.05.2009 Cumhuriyet

    Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İskenderun Su Ürünleri Fakütesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, dinamitle yapılan avcılıkta anaç ve yavru balıklar ile yumurtalarının nasıl yok olduğunun fotoğrafladığını bildirdi.

    İskenderun- Monako Prensi Albert'in başkanlığını yürüttüğü ve 30 ülkenin resmi üyesi olduğu Akdeniz Ülkeleri Bilimsel Araştırmalar Konseyi'nde (CIESM), Canlı Kaynaklar ve Deniz Ekosistemi Programı Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Cemal Turan, yaptığı açıklamada, yıllardır gündeme getirmelerine rağmen dinamitle balık avcılığının önlenemediğini belirtti.

    Deniz dibinden çekilen fotoğraflarda, dinamitin patlama noktasında oluşan çukurlara yüzlerce ölü sardalyanın dolduğunu, bunun yanı sıra kaya, lüfer, çupra gibi çok sevilen balık türlerinin de öldüğünü gördüklerini ifade eden Prof. Dr. Turan, ''Onbinlerce balığın dinamitin açtığı çukurlarda yok oluşuna üzülerek tanık olduk. Bu manzara katliamdan farksızdı'' dedi.

    Dinamit atılmasıyla anaç balıkların, yumurtalarının, yavru balıkların ve normal balık türlerinin yok edildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Turan, şunları söyledi:
    ''Dinamit balıkçılığı balık nesillerini yok ettiği gibi, balıkların kıyılara gelmesini, yumurta bırakmasını, beslenmelerini de engelliyor. Balık sürüleri, dinamit patlamaları yapılan bölgelere doğru yönelmiyorlar. Bu yüzden kıyıdan avlanan olta balıkçıları da artık balık yakalayamadıklarından yakınıyorlar. Böyle devam ederse Akdeniz fokları da dahil balık nesli yok olacak.''

    Prof. Dr. Cemal Turan, Akdeniz foklarının sayısının yörede her geçen gün azaldığına dikkati çekerek, ''Akdeniz'de yapılan bilimsel araştırmaların verilerine göre, en fazla 500 tane fok balığının kaldığı tahmin ediliyor'' dedi.

    Latince adı ''Monachus monachus'' olan Akdeniz foklarının yavrulamak üzere Hatay'ın Samandağ ilçesi kıyılarına geldiklerini hatırlatan Prof. Dr. Turan, şöyle devam etti: ''Burada bulunan ve denizden ulaşılabilen fok mağarasına gelerek yavrularlar. Bu yavrular da hemen denize girerek, gelişmeye başlar. Ertesi yıl, burada doğan yavru yine aynı günlerde aynı mağaraya gelir. Bu nedenle biz de her yıl denizden yüzerek bu mağaraya ulaşır ve kumsal alan içine giren çöpleri temizleriz. Balıkçılarımızın Akdeniz foklarına dikkat etmeleri gerekiyor.''

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu