YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Mayıs 2009

İnci Kefali Uzadı, Balıkçıların Yüzü Güldü

  • 05.05.2009 Radikal

    Van Gölü’nde yaşayabilen tek balık türü olan ‘İnci kefali’, koruma altına alınınca hem değişikliğe uğradı, hem de balıkçıların gelirlerini artmasına neden oldu. 13 yıl önce ortalama boyu 16 santim olan inci kefali için alınan tedbir sonucu boyu 20 santime kadar ulaştı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi(YYÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, bilinçsiz ve kaçak avcılığı önledikleri için bu sonucu aldıklarını söyledi. Prof.Dr. Sarı, 5.5 milyon lira civarında olan balıkçılık gelirinin de 12 milyon liraya ulaştığını belirterek, “Sokaktaki insan da kaçak balık avlanmadığı zaman neler olabileceğini görmüş oldu. Koruma çalışmaları sadece kamu kurumlarla veya üniversite koridorlarında değil, sokaktaki vatandaşın dünyasında da yankı buldu” dedi.

    Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayabilen tek balık türü olan inci kefalı, üremek için her yıl olduğu gibi bu yıl da göçe başladı. Koruma altına alınan ve her yıl 15 Nisan- 30 Haziran tarihlerinde av yasağı olan İnci Kefali’nde gözle görülür değişmeler yaşanıyor. Kaçak avcılığın önüne geçilmeye çalışılırken, İnci Kefali’nin boyu da uzadı. 1996 yılının verileri dikkate alındığında 8 bin ton civarında kaçak balıkçığın önüne geçildi. Prof.Dr. Sarı, geçmiş yıllarla kıyasladıklarında kaçak avcıkta büyük bir azalma olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sarı, “1996 yılının verilerini dikkate aldığımızda toplam 15 bin ton kaçak avcılık vardı. Bu avcılığın 12 bin tonu kaçak olarak yapılıyordu. Bugünkü verilere baktığımızda, toplam 10 bin ton avcılık var. Bu avcılığın 6 bin tonu yasal yollardan gerçekleştiriliyor. 4 bin tonu halen kaçak olarak yapılıyor. 1996 yılından bugüne bakarsak 8 bin tonluk koruma sağlamışız. Kaçak avcılığının önüne geçmek için kamu kurumlarıyla köylülerle, balıkçılığın sürdürülebilir olmasına inananlarla el birliğiyle bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

    Balıkçılık geliri arttı

    Kaçak avcılığın önlenmesi ile birlikte profesyonel balıkçılıkta ciddi anlamda artış meydana geldiğini belirten Prof.Dr. Sarı, “Balıkçılıkta gelir arttı. Yani 5.5 milyon lira civarında olan gelir şimdi 12 milyon liraya ulaştı. Bu demek oluyor ki yüzde yüzün üstünde bir artış gerçekleşti. Bunun dışında balığın ortalama boyunda bir artış meydana geldi. O yıllarda biz demiştik, tedbirler uygulanırsa şu anda küçülen balık boyu artacak demiştik. Balığın boyu 16 santimetreden 20 santimetreye ulaştı. Sokaktaki insanda kaçak balık avlanmadığı zaman neler olabileceğini görmüş oldu. Van’da 15 balıkçı köyü bulunuyor. Kaçak avcılık ve koruma çalışmalarına bu köylerimizde yaşayan balıkçılarımız karşı çıkıyordu. Ama bizim yaptığımız bilinçlendirme çalışmaları sayesinde onlar da ikna oldular. Koruma çalışmaları sadece kamu kurumlarla veya üniversite koridorlarında değil sokaktaki vatandaşın dünyasında da yankı bulmuş durumda” diye konuştu.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu