YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Nisan 2009

Doğa Kirliliği Fotoğraflarda

  • 28.04.2009 Radikal

    BALIKESİR -  Ramsar Sözleşmesi kapsamına giren kuş cennetindeki kirliliği ve yapılan yanlışlıkları fotoğraflayan BAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Dilek Türker Çakır ve öğrencileri Cansu Balaban, Aylin Yormaz ve Tuna Önal, Balıkesir Belediyesi Sergi Salonu’nda ‘Manyas Kuş Gölü’nün Dünü ve Bugünü’ konulu sergi açtı. Sergide, kuş cennetinin eski ve yeni 100’den fazla fotoğrafı yer aldı. Fotoğraflarda doğa katliamı gözler önüne serilirken, ölen kuşlar ve göle atılan çöplerin çirkinliği yürek burktu. ‘Manyas Kuş Gölü Ramsar Alanı’ yazılı pano ile ‘Kızıksa Atış Alanı’ yazılı panoyu yan yana görüntüleyip sergileyen dernek üyeleri, yorumu vatandaşlara bıraktı. A sınıfı diploması olan bir kuş cennetinin yakınında atış alanı bulunması tepki çekti.

    ‘Kirlenme tehlikeli boyutta’

    Balıkesir Belediye Başkanı MHP’li İsmail Ok, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, BAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Bedriye Tunçsiper ile çok sayıda vatandaşın açılışına katıldığı sergide, Misya Çevre Derneği Başkanı Yrd. Doç Dr. Dilek Türker Çakır, Kuş Cenneti’nin kirlilikten kurtarılması için destek istedi. Manyas Gölü’ndeki kirlenmenin tehlikeli boyutlarda olduğunu, kirliliğin kuş cennetini yok olma noktasına getirdiğini anlatan Yrd. Doç Dr. Çakır, şunları söyledi: “Manyas Gölü’nde yaptığımız incelemelerde, gölün çok yoğun bir kirlenmeyle karşı karşıya kaldığını gördük. Özellikle, göle dökülen derelerin beslenme havzalarında bulunan ve gittikçe yoğunlaşan sanayileşmeden kaynaklı atıkların, kanalizasyon ve tarımda kullanılan suni gübre ve böcek ilaçlarının göldeki kirlenmenin ana kaynakları olduğunu saptadık. İlk adımda soruna dikkat çekmeyi istedik. Kamuoyunu duyarlı hale getirmeyi amaçlıyoruz. Zaten Projemizin hedefi de Manyas Gölü’nün kuş cenneti kimliğine kavuşmasını sağlamak, yetkilileri ve sorumluları harekete geçirmek, bölge halkında bilinç ve farkındalığı arttırarak onları çevre sorunlarına karşı duyarlı hale getirmek.”

    Ramsar Alanı nedir?

    Sözleşme, sulak alanların temel ekolojik fonksiyonlarının su rejimlerini düzenlemek ve karakteristik bitki ve hayvan topluluklarının, özellikle su kuşlarının yaşama ortamlarını desteklemek amacıyla İran’ın Ramsar Kenti’nde 1971 yılında pek çok ülke tarafından imzalanmıştır. Türkiye 1994 yılında Ramsar sözleşmesine imza atmıştır.(dha)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu