YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Nisan 2009

Toroslar'ın Nazlı Bitkisi

  • 20.04.2009 NTVMSNBC

    Toroslar'ın nazlı bitkisi "kardelen"ler eksi 15 derecede bile yaşayabiliyorlar...

    ANTALYA -Toroslar'ın ''nazlı bitkisi'' kardelen çiçekleri, Antalya'nın Akseki ilçesindeki yaylaları süsledi.

    Akseki ilçesine bağlı Çimi, Geyran ve Çanakpınar yaylalarında sıklıkla görülen, Latince adı ''Galanthus'' olan kardelenler çiçek açtı.

    Eksi 15 derece soğukta bile ayakta kalan kardelenler, kozmetik sanayiinde, eczacılık sektöründe ve süs bitkisi olarak da kullanılıyor.

    1990'lı yıllardan itibaren koruma altına alınmaya başlanan kardelenler, 3 yılda çiçek verdiği için ''nazlı bir bitki'' olarak da biliniyor.

    Çimi Köyü Muhtarı Hasan Aksoy, kardelenin Çimi köyünde nergis olarak adlandırıldığını söyledi. Kardelenin 12 türü olduğunu belirten Aksoy, ''Çimi yaylasında yetişen birinci sınıf kardelen, Hollanda ve Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir'' dedi.

    Kardelen soğanlarının bilinçsizce toplanması yüzünden risk altında olduğuna dikkati çeken Aksoy, şu anda ihraç edilen kardelen çiçeğinin gelecek yıllarda ithal etmek zorunda kalınabileceğini vurguladı.

    Editörün notu:
    Kardelenlerin doğadan bilinçsizce toplanması sonucunda yokolmasını önlemek için Doğal Hayatı Koruma Derneği yıllar süren önemli çalışmalar yaptı. Toroslar'ın tepesindeki Dumlugöze köyünde köylülerle beraber kardelen üreten dernek, bu sayede çiçeklerin doğadan toplanmasına da engel oldu. Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin bu uygulaması aslında kardelenlerin yaşadığı her bölgede hayata geçirilebilecek bir model...

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu