18.04.2009 Radikal
İkizdere Vadisi’nde yapımına izin verilen hidroelektrik santral sayısı 16’dan 19’a yükseltilince, bölge halkı ve çevreciler tepki gösterdi.
İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, Rize’de düzenlediği basın toplantısında 28 köy ve 12 mahalleden oluşan 74 kilometrekarelik İkizdere Vadisi boyunca daha önce toplam 1.344 GWH gücünde 16 regülatör ve hidroelektrik santral (HES) inşasının planlandığını, ancak bu sayının 49 yıllığına yapılan su kullanım anlaşmalarıyla verilen son lisansların ardından 19’a yükseldiğini söyledi. Çevrecilerin, yöre halkının tepkilerinin ve yargı kararlarının dikkate alınmayarak HES projelerinin ısrarla sürdürülmesine tepkilerinin artarak büyüyeceğini ifade eden Ekşi, 10 binlerle meydanlara ineceklerini söyledi.
Çevrenin yok olmaması için alınması gereken önlemleri sıralayan Kadem Ekşi, her vadi için ayrı ayrı akademik çalışma yapılıp HES projelerinin yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi. Çalışmalarda dere yataklarına bırakılacak can suyu miktarlarının ekosistemin devamı açısından iyi hesaplanması gerektiğinin altını çizen Ekşi, projelerin kontrolü için bağımsız denetim mekanizmalarının kurulması gerektiğini belirtti. HES inşaatları için bölge halkının rızasının alınmasının şart olduğunu ve bütün havza planlamaları yapılmadan yatırım izni verilmemesi gerektiğini söyleyen Ekşi, “Can suyu miktarları yıllık ortalama debinin yüzde 30’una uygun hale getirilmelidir” dedi.
Türkiye’de 1500 su kullanım anlaşması yapıldığını ve ülkenin tüm su kaynaklarının 49 yıllığına birilerine teslim edildiğini öne süren İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, “Mevzuat eksikliği giderilmeden, havza planlaması yapılmadan suyun sahiplerini belirleyen bu anlaşmaların kamunun yararına değil, özel teşebbüslerin yararına tesis edildiğini belirtiyor ve sürdürülebilir çevre anlayışına uygun olmayan projelerin iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.
460 dolayında HES projesinin planlandığı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde açılan davalar çevrecilerin lehine sonuçlanıyor. Bugüne kadar, Rize’nin İkizdere Vadisi’nde yapımı süren Cevizlik HES, Dereköy HES, Fındıklı Çağlayan Vadisi’nde Paşalar HES, Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’nde Uzundere HES, Hemşin Vadisi’nde Dilek HES ile Artvin’in Şavşat İlçesi’ndeki Papart Deresi üzerinde bulunan Cüneyt 1-2-3-4 HES projelerinde, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararının iptali, yürütmenin durdurulması ve ÇED raporunun iptali yönünde” kararlar alındı.(dha)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013