13.04.2009 Radikal
Uzungöl kenarına yapılan ve gölün doğal güzelliğini bozduğu gerekçesiyle tartışmalara yol açan duvar konusunda, belde halkı, çevreciler ve yetkililer bir araya geldi.
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık, Uzungöl’deki doğal güzelliği daha az zararla kullanıp, daha sonraki kuşaklara bırakmak için yetkililer ve belde halkıyla tartışmaları yürüttüklerini söyledi.
Uzungöl kenarına yapılan ve gölün doğal güzelliğini bozduğu gerekçesiyle tartışmalara yol açan duvar konusunda, Trabzon’un Çaykara ilçesi Uzungöl beldesindeki bir otelde gerçekleştirilen toplantıya, Ahmet Özyanık’ın yanısıra Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, çevreciler ve belde sakinleri katıldı. Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu Eşbaşkanı Kenan Kuri, toplantının başlamasını beklemeden göl kenarına yapılan duvara tepki göstererek, duvarın yapılmasında sorumluluğu bulunduğunu öne sürdüğü Özyanık’ın istifa etmesini istedi.
Kuri, Uzungöl’ün ve beldede yaşayanların geleceğinin tek dayanağının gölün doğal güzelliğinin korunması olduğunu belirterek, "Bu doğal güzelliği yok ederseniz insanlar gezmeye buraya değil, baraja gider. Burası o amaçla Özel Çevre Koruma Alanı ilan edildi. Yapılan duvarın, ABD’den getirilecek sarmaşıkla kapatılmasının düşünüldüğü belirtiliyor. Söz konusu sarmaşık burada yaşamaz. Burada yetişen bir sarmaşık türü var ama o da olmaz. Bu duvarın yıkılması, ortadan kaldırılması gerekir" dedi.
Özyanık, toplantıyı, duvarın görüntüsünün düzeltilmesi ya da yıkılması konusunda belde halkının düşüncesini almak için yaptıklarını ifade ederek, "Yaptığınız işte gönülleri kırarsanız, yaptığınız binaların hiçbir anlamı olmaz. Duvarlar onarılır, yıkılır, yapılır, ancak kırılan gönüllerin onarılması biraz zordur" diye konuştu.
Hizmetin, getirildiği beldede yaşayanlarca kabul görmesi gerektiğine dikkati çeken Özyanık, şunları kaydetti: "Gönül kırmamak lazım. Yaptığımız hizmetleri orada yaşayan insanların kabul edeceği şekilde yapmamız lazım. Hepimizin evi var. Tarlaya diktiğimiz her bir fidan, ektiğimiz her tohum, yaptığımız evimiz, elektriğimiz doğaya zarar veriyor. Dolayısıyla doğaya zarar vermeden bizim yaşama şansımız yok. Biz, doğaya daha az zarar vererek nasıl yaşayabiliriz, bunun cevabını arıyoruz. Uzungöl’deki doğal güzelliği daha az zararla kullanıp, bizden sonraki nesillere bırakmak için yetkililer ve belde sakinleriyle tartışmaları yürütüyoruz."
Özyanık, Uzungöl’de duvar kenarına yapılan yol konusunda ise, "Uzungöl’de yaşayanların bir yola ihtiyacı var. Biz buradaki karayolunu ’doğaya daha az zarar vererek nasıl geçiririz’ bunun cevabını arıyoruz" dedi.
Toplantıda söz alan kimi vatandaşlar da göl kenarına inşa edilen duvarın yıkılmasını istediler.
Belde halkının görüşlerinin alınmasının ardından sona eren toplantı sırasında kimi çevreciler de türlü pankartlar açarak, duvara tepki gösterdiler. (aa)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Coldplay, eski albümlerini geri dönüştürülmüş plastikten üretilen plaklarla yeniden yayımlıyor.
BM Okyanus Konferansı umut verdi, ama asıl mesele: Bu sözlerin arkasından somut adımlar gelecek mi?
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013