YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Nisan 2009

Tarımsal Üretim İki Katına Çıkmazsa Dünyada Açlık Ciddi Boyuta Ulaşacak

  • 08.04.2009 Radikal

    LONDRA - G8’in hazırladığı son rapora göre, dünya sürekli bir gıda krizi ve paralel olarak global dengesizlik riskiyle karşı karşıya bulunuyor. G8’in hazırladığı raporda ‘acil önlemler’ alınması gerekliliği vurgulandı.

    Raporda, dünyanın hızlı büyüyen nüfuslarına yeterli gıda imkânının sağlanabilmesi için 2050 yılına kadar global tarım üretiminin iki katına çıkartılması gerektiği belirtildi. Raporda, gıda krizinin gelecekte sosyal koşullar ve uluslararası ilişkiler açısından ciddi sonuçları olacağı vurgulandı.

    Fiyatlar düşmesine rağmen

    Tarım fiyatlarında, geçen yılın tepe noktasından itibaren bakıldığında, yüzde 40-50’lik düşüş yaşanmasına karşın gıda krizi öncesi seviyelerinden yüksek düzeyde bulunduğu belirtiliyor. Çoğu gelişen ülkede fiyatlar geçen yılın rekor seviyelerine yakın seyrettiği ifade ediliyor. Gelişen ülkelerde gıda üretiminin artırılmasının kritik önemi bulunduğu vurgulanıyor. ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack, “Dünya nüfusunun artıyor. Yılda 79 milyon bebek dünyaya geliyor. Yeteri kadar gıda üretimini artırabilmek temel mücade alanımız olacak” dedi.

    Vilsack konuşmasını şöyle sürdürdü: “Açlık ve kötü beslenme dünya da 1 milyardan fazla insanı etkiliyor. İnsani sorunlara yol açıyor. Politik dengesizlik yaratıyor. Tarım Bakanları ile tartışarak konuyla ilgili olarak yeni bir strateji belirlememiz gerekir.”

    BM: Bir milyar aç var

    G8 tarım bakanlarının katılacağı global ölçekte gıda sorunlarının ele alınacağı toplantı İtalya’nın Treviso kentinde 18-20 Nisan tarihleri arasında yapılacak. G8 ülkeleri ABD, Kanada, Japonya, Almanya, Britanya, Fransa, İtalya ve Rusya’dan oluşuyor.

    Birleşmiş Milletler’e göre, aç insanların sayısı bu yıl 1 milyarı geçecek. Ortaya çıkan bu tabloda, küresel ekonomik kriz ve yüksek gıda fiyatları etkili. Karınlarını yeterli şekilde doyuramadan yaşam mücadelesi veren kesime 2007’de 75 milyon kişi, geçen yıl ise 40 milyon kişi eklendi.

    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, bu yıl, dünyada açlık sorunuyla karşı karşıya kalanların sayısı bir milyarı geçecek.

    Hububat fiyatlarında bir miktar düşüş meydana gelse de mevcut fiyatlar, 2006 yılına göre hâlâ yüzde 19 daha yüksek. Yetkililer, uluslararası piyasalarda fiyatların düştüğünü ancak gelişmekte olan çoğu ülkede bunun perakende fiyatlara yansımadığına dikkat çekiyorlar.

    Yani yoksul kesim, hâlâ yüksek fiyatlar nedeniyle bazı gıdalara ulaşamıyor. Bir de iklim değişikliğinin olumsuz etkileri söz konusu. İklim değişikliğinin etkisiyle artık daha sık ve daha şiddetli yaşanan sel ve kuraklık gibi doğal felaketler tarım faaliyetlerini ciddi şekilde baltalıyor. Açlık sınırında yaşayanların yüzde 65’i Hindistan, Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Bangladeş, Endonezya, Pakistan ve Etiyopya’da. Yetersiz beslenenlerin yaklaşık 3’te 2’si Asya’da yaşıyor. Afrika’da üç kişiden biri yetersiz besleniyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yaşanan çatışmalar sonucu ülkede yetersiz beslenenlerin oranı yüzde 29’dan 76’a çıktı.

    Her yıl 30 milyar dolar lazım

    Örneğin Zimbabve nüfusunun üçte birini oluşturan 4 milyon dolayında insan, hasadın kötü olması ve ekonomik bunalım nedeniyle, dışardan gelen yardımlarla yaşamak zorunda. Ülkenin 12 milyon 300 bin olan nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i halen işsiz.

    BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre dünyada açlık ile mücadele için öngörülen hedefe ulaşmada güçlü bir siyasi irade gerekli. Rapora göre ayrıca yoksul ülkelerde her yıl en az 30 milyar dolar yatırım yapılmalı. Ama ekonomik kriz tırmandıkça önce fakirlere ayrılan kaynaklar kısılıyor. (Radikal)

    Haberin sayfasına ulaşmak için

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu