YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Nisan 2009

Kuyucuk Gölü, Türkiye’nin 13., Doğu Anadolu’nun İlk Ramsar Alanı Oluyor

  • 06.04.2009 KuzeyDoğa Basın Açıklaması

    KuzeyDoğa Derneği’nin Kafkas Üniversitesi ve Kars İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile beraber yürüttüğü Kars-Iğdır Doğal Zenginlik projesi kapsamında, Kars valiligi, Kars belediyesi, Arpaçay kaymakamlığı ve Kuyucuk Köyü’nün desteğiyle 2004 yılından beri Kars’ın Arpaçay ilçesi Kuyucuk gölünde yürütmüş olduğu çalışmaların sonucu olarak Kuyucuk Gölü Türkiye’nin 13. ve Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı oluyor.  İran’ın bir şehri olan Ramsar’da 1971 yılında imzalanan anlaşma sonucu dünyanın en önemli sulak alanlarının tescillenmesine karar verilmişti. Ramsar statüsü kazanmak, bir sulak alanın bir nevi altın madalya ya da beş yıldız kazanması demek oluyor.

    Son beş yıldır KuzeyDoğa Derneği, Kuyucuk Gölü’nde topladığı bilimsel veriler ise, alanın bir değil beş ayrı Ramsar kriterini karşıladığını gösterdi. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin ilk su kuşu halkalama istasyonu Kuyucuk Gölü’nde kuruldu. KuzeyDoğa ekibi, Kafkas Üniversitesi ve diğer üniversite öğrencileri ve 14 ülkeden düzinelerce gönüllü özveriyle gece gündüz çalışarak, Kuyucuk Gölü’nde 100’den fazla kuş türünden 2000’in üzeri bireyi halkaladı ve gölün dünya çapındaki önemini belgeledi. Bunun yanında KuzeyDoğa Derneği’nin gölde gerçekleştirdiği düzenli kuş sayımlarıyla, gölü en ez 204 türden onbinlerce kuş türünün kullandığı, zaman zaman bu sayının 35,000’i geçtiği tespit edildi. Eylül 2004’de Kiraz Erciyas, Cemal Özsemir ve Dr. Çağan Şekercioğlu’nun Kuyucuk gölünde 20,000’den fazla angıt ve 10,000’den fazla boz kaz saymasından bir yıl sonra, Eylül 2005’de Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edildi.

    KuzeyDoğa Derneği yok olmuş sazlıkların aşırı otlatmadan korunması için, 2008 yılında Kaliforniya Eyalet Üniversitesi profesörü Dr. Sean Anderson ile beraber Kuyucuk Gölü’nün ekolojik restorasyonuna, Arpaçay kaymakamlığı  ve Kuyucuk köyünün destegiyle başladı. Burada faaliyetler sonucunda, 2008 yılında İngiltere’nin en önemli çevre koruma ödülü olan Whitley Gold ödülü, KuzeyDoğa Derneği’ne İngiltere Kraliyet Prensesi Anne tarafından takdim edildi.

    Kars Valiliği, Kars İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi, ve KuzeyDoğa Derneği’nin yılardır süren bu ortak çalışmaları sonucunda, Hem Önemli Kuş Alanı (TR085), hem de Önemli Doğa Alanı (DOG025) olan Kuyucuk Gölü, Türkiye sınırları içinde Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini içine alan 350,000 kilometrekarelik bir alandaki ilk Ramsar alanı olmaya hak kazandı.

    Ayrıntılı bilgi için

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu