YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Nisan 2009

Nükleer Enerji Çalışmaları

  • 04.04.2009 Cumhuriyet

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer enerjiyle ilgili olarak komisyonun çalışmalarını bitirdiğini, şimdi Bakanlar Kurulundan geçiş sürecinin yaşandığını belirtti.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ABD Ticaret ve Kalkınma Kurumu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında temiz enerji ortaklığına ilişkin mutabakat anlaşmasının imza töreninde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Mutabakatın Türkiye ile ABD arasında önemli projeler için dönüm noktası olabileceğini söyleyen Güler, ''Güneş enerjisine çok önem veriyorlar. Türkiye bir güneş ülkesi. Bu noktada ortak çalışmalar yapılabilecek. Yenilenebilir enerji ne kadar çok kullanılırsa diğer kaynaklara bağımlılığımız azalmış olacak'' dedi.

    Jeotermal enerjiye de çok önem verdiklerini ifade eden Güler, Türkiye'nin güneş, jeotermal ve rüzgar değerlerinin çok önemli olduğunu vurguladı. Bakan Güler, İspanya'nın da özellikle rüzgar enerjisi ve nükleer enerjide çok iyi durumda olduğunu, İspanya ile de bir mutabakat imzalayacaklarını bildirdi.
     
    Dalga enerjisi

    Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu, ancak dalga enerjisinden faydalanmadığını söyleyen Güler, şunları kaydetti: ''Bu dalgalar sadece sörf yapmak için değil aynı zamanda enerji üretmek için de önemli kaynak. Biz burada iyi noktadayız. Dünya ile aynı anda bu çalışmaları sürdürüyoruz ve geliştirdiğimiz kendi teknolojimiz. Bunu yaygınlaştırırsak deniz kenarındaki yerleşim yerlerinin bunu rahatlıkla kullanma imkanı olacak.''

    Boşa akan suların bin 600 proje ile değerlendirildiğini, rüzgarın iyi noktada olduğunu söyleyen Güler, güneşte, jeotermalde hareketi de başlatacaklarını belirtti. Güler, ''Kanun grupta görüşülecek, bundan sonra da Meclisin programına göre geçmiş olacak'' dedi.

    ''Büyük projeler iyi zaman alır"

    Mavi Akım 2 ile ilgili bir soruya karşılık da Güler, şunları kaydetti: ''İkinci Mavi Akım özellikle İsrail ihtiyacına yönelik olacak. Ama gayet tabii ki bizler de buradan gaz kullanacağız. Bu arada onların Güney Akım Projesi var. Nabucco var, İran ile olan görüşmeler var. Bu bakımdan hepsini bir paket olarak görüyoruz. İsrail hükümeti de güven oyu aldığına göre önümüzdeki günlerde bu projeyi görüşeceğiz. Müsteşarlar bazında görüşmeler sürüyor, bakanlar seviyesinde de ele alacağız.''

    Nabucco projesiyle ilgili olarak da Güler, ''Büyük projeler iyi zaman alır. Biz burada çok daha süratli hareket edilmesini istiyoruz. Şimdi yeni bir mektup yazıyorum taraflara, bütün ortaklara, 'istediğiniz nasıl bir Nabucco ise bunu bize bildirin' diye. Çünkü biz şu anda hem hükümetler arası anlaşmayı hem de ev sahibi ülke anlaşmasını onlara gönderdik. Burada onlardan hızlı bir çalışma bekliyoruz'' dedi.

    Bakan Güler, enerji başlığıyla ilgili de ''Orada da hazırız. Şu anda bizim hazırlıklarımız tamam, onların kararlarını bekliyoruz. Biz burada kolaylaştırıcıyız, destekleyiciyiz ve hızlandırıcıyız'' diye konuştu.

    Bir gazetecinin ''Nükleer enerjide son noktaya gelindi mi?'' sorusunu ise Güler, ''Komisyon çalışmasını bitirdi, şimdi onun Bakanlar Kurulu'ndan geçişi sürecini yaşıyoruz'' şeklinde yanıtladı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu