YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Nisan 2009

Buz Kütlesi Kopmak Üzere!

  • 05.04.2009 Radikal

    PARİS - Antarktika kıtasından yine büyük bir buz kütlesi ayrılmak üzere. Merkezi Paris’te bulunan Avrupa Uzay Ajansı’ndan yapılan açıklamada, Wilkins Buz Kütlesi olarak adlandırılan kütlenin uzaydan alınan görüntülerine göre, buzulu Charcot ve Latady adalarına bağlayan ince buz köprüsünün çökmek üzere olduğu uyarısı yapıldı.

    Açıklamada, Antarktika’nın geri kalanı gibi binlerce yıldır biriken ve sıkışan karla oluşan kütlenin uzun süredir bozulmadan kaldığı, ancak 1990’lardan itibaren ciddi bir erime ve bozulma sürecine girdiği açıklandı. Başlangıçta yaklaşık 13 bin kilometrelik bir alana sahip Wilkins’in sadece geçen yıl kütlesinin yüzde 14’ünü kaybettiğine dikkati çeken bilim insanları, bunun küresel ısınmayla olan ilgisinin araştırıldığını açıkladı. Son 50 yılda ortalama sıcaklığın 2,5 santigrat derece arttığı Antarktika kıtasındaki ‘ortalama ısınma’ düzeyi, küresel ısınma değerinin bir hayli üzerinde bulunuyor.

    Araştırmacı Jane Ferrigno Antarktika’nın tüm dünyadaki buzulların yüzde 91’ini kapsadığını ve bu kıtada gerçekleşen erimenin dünyayı, başka bölgelerdeki erimeden daha fazla etkileyeceğini söyledi. “Antarktika’daki erime su seviyesinin yükselmesine en yoğun  şekilde sebep olacak erime olacak” diyen Ferrigno, daha önce yaptıkları açıklamalarda iklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın sanılandan daha hızlı ve daha etkili olacağı yönünde uyarı yaptıklarını, dünya liderlerinin iklim değişikliği konusunda acil ve yeterli politikalar üretmeleri gerektiğini söylediklerini de hatırlattı. (aa, Reuters)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu