23.03.2009 Birgün Erzurum’un İspir ilçesi Aksu köyü sakinleri, inşa edilmekte olan hidroelektrik santralına (HES) tepki olarak 29 Mart’ta sandığa gitmeme kararı aldı. Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) raporunda, köyün bulunduğu alanın insansız gösterilmesini protesto etmek amacıyla 8 mahallede 500 seçmen oy kullanmayacak. Köy sakinleri, santralın kurulması aşamasında kendilerinin resmi ve yetkili makamlarca aldatıldığını ileri sürdü. Köy meydanında toplanan yurttaşlar, “İnsan, toprak, su Aksu”, “Çağlayan Aksu, ağlayan Aksu olmasın”, “Atamızın mezarına, çocuğumuzun geleceğine dokunmayın” ve “HES'e pes etmeyeceğiz” dövizleri ile HES’i ve ÇED raporunu protesto etti.
Aksu'dan partilere oy yok
Köyün halk ozanı Mustafa Birsen, bağlamasıyla ve söylediği deyişlerle 29 Mart seçimlerini protesto etti. Sandığa gitmeyip oylarını rüzgara ve Aksu'nun suyuna vereceklerini ezgi ile dile getiren Birsen, “Seçimler yaklaştı fazla zaman yok, sorarlar ki aşık oyun kimedir, doğru parti bulamam insan değildir. Bizim oylarımız rüzgara, yeledir. Köprü kurdum gelip geçesin, suyumuzu aldın neyi içersin, bizim oylarımız yele suyadır. Aksu’nun oyları yele suyadır.” ifadelerini kullandı.
Köyün yaşlı kadınlarından Fazilet Düz (69) ise sularının ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Dağlarının, arazilerinin ellerinden alındığını ancak sularının da ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini anlatan Düz, 29 Mart’ta sandığa gitmeyeceklerine dikkat çekerek, “Bizi şimdiye kadar kimse aramadı. Oy zamanı geldi bizi tanıdılar. Bizim suyumuz giderse canımız gider. Kimseye oy yok.” şeklinde konuştu.
‘Madem yaşamıyoruz, niye oy verlim?
İstanbul’da yaşayan ve seçimler öncesinde köyüne gelen Nadir Duman da, köylünün aldatılması nedeniyle sandığa gitmeme yönünde görüş birliğine vardığını anlattı. Duman, köylerine HES yapılmasına karşı olmadıklarını ancak kendilerine bırakılacak olan yetersiz su nedeniyle bağ ve bahçecilik yaparak geçimini sağlayan köylülerin susuzluk nedeniyle göç edeceğini ifade etti.
ÇED raporunda insansız gösterilen köylerinin seçim zamanında hatırlanmasını ise çelişki olarak nitelendiren Duman, “ÇED raporunda köylerimiz yok sayılmış. Bizde o zaman sandığa gitmeyeceğiz. İnsanın yaşamadığı yere devlet neden seçim sandığı gönderir. Madem yaşamıyoruz neden sandığa gidip oy kullanalım?” dedi.
Köyün bitki örtüsü bakımından ve vahşi yaşam bakımından zengin olduğunu dile getiren dağcı ve kılavuz Erkan Kaplan, Aksu Vadisi’nde nesli koruma altına alınan boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak ile üzerinde HES yapılan derede nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalık ile su samurunun yaşadığına vurgu yaptı.
Haberin sayfasına ulaşmak için
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013