YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Mart 2009

Pembe Yunus Geri Döndü

  • 04.03.2009 CNN Türk

    2007 yılının Haziran ayında görüntülenen pembe yunus ABD'deki Calcasieu yapay gölünde yeniden ortaya çıktı.

    Şişeburunlu yunus, Louisiana'daki bir gölde turistler tarafından görüldü. Turistlerin uyarısıyla harekete geçen yetkililer pembe yunusa ulaştılar.

    42 yaşındaki Erik Rue, kiraladığı teknesiyle dolaşırken tesadüfen yunusu gördü.

    Meksika Körfezi'nin kuzeyindeki denizle birleşen kapalı tuz gölü Calcasieu Gölünde ortaya çıkan yunusun albino olduğu anlaşıldı.

    Kırmızı gözlere sahip yunus, normal renklerdeki 4 başka yunusla birlikte yüzerken keşfedildi.

    Yunusu gördüğünde oldukça şaşırdığını anlatan Rue, önce güneş yüzünden balığın parladığını sandığını ancak daha dikkatli bakınca yunusun pembe olduğundan emin olduğunu söyledi.

    "Yunus, sanki pembe boya dolu bir su tankerine batırılıp çıkarılmış gibiydi" diyen Rue, yunusun sağlıklı ve çok güzel göründüğünü belirtti.

    Kırmızı gözler, pembe derinin albinizmi işaret ettiğini söyleyen yetkililer, pembe yunusun yanındaki diğer yunuslara göre daha az su yüzeyine çıktığını bunda albino olmasının ve güneşin etkisinin olabileceğini kaydettiler.

    Daha önce kariyeri boyunca farklı renkte bir yunus görmediğini anlatan biyolog Regina Asmutis-Silvio ise yunusun çok dikkat çekeceğini bu nedenle yetkililerin önlem alması gerektiğini ifade etti.

    Turistlerin pembe yunusu görmek için balığı rahatsız edebileceğini vurgulayan Silvio, bazı sınırlamalar getirilmesi gerektiğini söyledi.

    Albino nedir?

    Akşınlık ya da albinizm, soydan geçen bir metabolizma hastalığıdır. Bu hastalığı taşıyanlara Akşın ya da Albino denir.

    Binlerce insanı ya da hayvanı etkileyen genetik bir bozukluk olan akşınlık renklenmeyi sağlayan melanin pigmenti yokluğu ya da azlığından kaynaklanır. Gözler, deri, saçlar ve bedenin öbür bölümlerini etkileyebilir.

    Akşınlarda (gerek insan, gerek hayvan) deri çok ince ve beyazımsı (ya da hafifçe pembe), kıllar (ya da tüyler) beyazdır. Gözlerin gözbebekleri pembe, ağ tabakadan yansıyan ışık kırmızıdır. Gözler ışığa duyarlıdır ve genellikle astigmattır. Akşınlık ender de olsa, zeka geriliği ya da bedensel gerilikle birlikte olabilir.

    Derilerinde renk pigmentleri bulunmadığı ya da az bulunduğu için güneşten gelen zararlı ışınlar vücuda girer ve fazla güneş altında bulunmaları ölümlerine bile yol açabilir.

    http://www.cnnturk.com/2009/yasam/diger/03/03/pembe.yunus.geri.dondu/516069.0/index.html

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu