28.02.2009 CNN Türk
İklim değişiminin ozon tabakasındaki yenilemeyi geciktirdiği, hatta tamamen engellediği saptandı. Eğer bir önlem alınmazsa insan sağlığı büyük tehlike altına girecek.
Canlıları güneşten gelen zararlı UV ışınlarından koruyan ozon tabakası değerlerinin 1960’lı yıllardaki seviyeye çıkmaması halinde, gelişmenin insan sağlığı üzerindeki etkisi vahim olacak.
Bilim insanları iklim değişiminin ozon tabakasındaki yenilemeyi geciktirdiğini hatta belki de tamamen engellediğini saptadı.
Ozon tabakası dünyamızı, güneşten gelen zararlı UV ışınlarından korumakta. Ne var ki sera gazları yüzünden bu koruyucu tabaka iyice inceldi. Ve her ne kadar 1980’li yıllardan bu yana birçok ülkede ozon tabakasına zarar veren maddeler kullanılmasa da ozon tabakası o zamandan bu yana çok yavaş yenileniyor.
Baltimore Johns Hopkins Üniversitesi ve NASA Goddard Uzay Merkezi bilim insanları şimdi iklim değişiminin ozon tabakası üzerindeki etkisini araştırdı.
Bu amaçta etkiyi, kimyasal ve iklimsel etkileri görüntüleyen “Goddart Earth Gözlem Sistemi Kimyasal İklim Modeli” tasarladılar.
Sonuçlar, atmosfer dinamiğindeki değişimlerin yeni ozon oluşumunu ve halihazırdaki ozon deliklerinin kapanmasını önlediğini göstermekte.
Özellikle tropikal bölgeler ve güney yarımküredeki bölgeler tehdit altında. Düşük ozon üretimi kalın bir bant şeklinde dünyayı sarmakta ve özellikle de Avustralya ve Brezilya üzerinde çok belirgin.
Sıcaklık artışı devam ederse, bu bölgelerde aşırı derecede incelmiş olan ozon tabakası hiçbir zaman doğru dürüst kalınlaşamayacak.
Ozon değerlerinin 1960’lı yıllardaki seviyeye çıkmaması halinde, gelişmenin insan sağlığı üzerindeki etkisi vahim olacak, diyor Scripps Oşinografi Enstitüsü ozon uzmanı Dan Lubin.
21.yy’da Avustralya, Yeni Zelanda, Şile ve Arjantin’de yaşayan açık tenli insanlarda deri kanseri riski yükselecek. Kutup bölgeleri ve kuzey yarımkürenin orta enlemlerindeki bölgelerde tehlike söz konusu değil. Hatta bu bölgelerde ozon tabakasının, sanılandan daha önce yenilenebileceği bekleniyor.
Çünkü bu bölgelerde iklim değişimi stratosferin üst tabakalarındaki sıcaklığın hafif olarak düşmesine neden olmakta, bu da ozonun indirgenmesini yavaşlatıyor. Alttaki atmosfer tabakalarında ozonun azalması halinde bile ozon üretimi dengelenebilir diyor uzmanlar.
http://www.cnnturk.com/2009/bilim.teknoloji/kuresel.isinma/02/28/ozon.tabakasi.pes.etti.turumuz.tehlikede/515704.0/index.html
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013