YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Şubat 2009

Marmaris'te Maden Aramasına Bilirkişi "Dur" Dedi

  • 20.02.2009 CNN Türk

    Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Osmaniye köyünde özel bir şirket tarafından yürütülen manganez rezervi araştırma çalışmalarıyla ilgili davada, mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti olumsuz görüş bildirdi.

    2007 yılında özel bir şirket tarafından Osmaniye köyünde maden rezervi araştırma çalışmalarına başlandı. Çalışmalar sırasında çok sayıda ağacın kesildiğini, maden faaliyetinin bölge tarım ve turizmine zarar vereceğini ileri süren köylüler, çevreciler ile bazı sivil toplum kuruluşları mahkemeye başvurdu.

    Marmaris Sulh Hukuk Mahkemesi'nde söz konusu şirketin maden arama ruhsatının iptali için açılan dava sonuçlanana kadar Aydın İdare Mahkemesi maden araştırma çalışmalarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, ayrıca maden araştırması yapılan bölgede bilirkişi heyetinin inceleme yapması yönünde karar aldı.

    Bilirkişi raporu

    Mahkemece bilirkişi olarak atanan Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Arşiv ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem ve Prof. Dr. Fethi Doğan raporlarını hazırladı.

    İki profesörün hazırladığı raporda, yaşam ortamıyla ilgili etkileşim çerçevesinde bir ekonomik analiz yapılması böylece kar ve zararın ortaya konulabilmesinin zorunlu olduğuna işaret edildi:

    "Bütün bunlar yapılamıyorsa, bir başka uygun yerde işletmenin kurulması çareleri düşünülmelidir. Çünkü bu irdelemeler yapılmadan işletme sürecinde ve işletmenin bitiminden sonra ortaya çıkacak yaşamsal etkiler ve tehlikeler yadsınamaz bir gerçektir. Bütün bu belirtilenler ışığında dünya ve ülkemiz su durumu ile yörenin peyzaj değerleri, eko sistem yapısı, ekolojik durumu ve özellikle de çam balı üretimi ile turizm olgusu ele alındığında, bu koşullar kapsamında böyle bir işletmenin kurulması Marmaris ve halkı ve ülkemiz için uygun olmayacaktır."

    Çevreciler ve köylüler madeni istemiyor

    Marmaris Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, maden alanında yapılacak araştırmalar ve çıkarma faaliyetleri sırasında binlerce ağacın kesileceğini ve çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar verileceğini iddia etti.

    Ersan, "Marmarisli çevrecilerin girişimleriyle bugüne kadar çok sayıda uzman bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Madenden kalkacak tozların, doğal dengeyi bozacağını ve su kaynaklarının kirlenebileceğini açıkladı. Başta arılar olmak üzere ormanda yaşayan canlıların, belki de köylülerin sağlığı tehdit altına girecek. Marmaris bir turizm kentidir ve öyle kalmasını istiyoruz. Marmaris'in maden kenti yapılmaması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

    Bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporu sevinçle karşıladıklarını ifade eden Osmaniye Köyü Muhtarı Türköz Deveci, köy halkının madene karşı olduğunu söyledi.

    Maden çıkarma çalışmalarının, köylerinin tek geçim kaynağı olan arıcılığa zarar vereceğini öne süren Deveci, "Osmaniye ve civar köylerimizde dünyanın en güzel çam balı üretimi yapılıyor. Dünyanın çam balı ihtiyacının yüzde 70'i Türkiye'den karşılanıyor. Ülkemizde üretilen çam balının yaklaşık yüzde 80'i ise bölgemizden sağlanıyor. Bizim için çok önemli olan bal üretimini olumsuz yönde etkileyeceğine inandığımız madenciliğe sonuna kadar karşı olacağız" diye konuştu.

    Bir şirketin ruhsatı iptal

    Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Osmaniye  köyünde manganez rezervi arama çalışması yapan maden şirketinin arama ruhsatı  iptal edildi.

    AK Parti Marmaris İlçe Başkanı Kadem Mete, parti binasında düzenlediği  basın toplantısında, 12 Şubat 2009'dan itibaren Enerji ve Tabii Kaynaklar  Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünce, manganez rezervi arama çalışması yapan  maden şirketinin arama ruhsatının iptal edildiğini bildirdi.

    Kararın Marmaris'teki diğer 41 farklı maden arama ruhsatının iptali için  de örnek olabileceğini ifade eden Mete, ''Maden arama izniyle maden çıkarma izni farklı şeyler. İzin iptal edilme kararını kasım ayından itibaren Enerji ve Tabii  Kaynaklar Bakanlığı Çevre ve Orman Bakanlığına bu bakanlık ise Marmaris Orman  İşletme Müdürlüğüne tebliğ etti'' dedi.

    Marmaris Orman İşletme Müdürü Enver Demirci, arama ruhsatının iptal edildiğini doğruladı. Kararın ellerine ulaştığını belirten Demirci, ilgili firmaya tebliğde bulunduklarını kaydetti.

    http://www.cnnturk.com/2009/turkiye/02/20/marmariste.maden.aramasina.bilirkisi.dur.dedi/514587.0/index.html

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu