YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Şubat 2009

Obruk Risk Haritası Oluşturulacak

  • 09.02.2009 Radikal

    Konya'nın Karapınar ilçesi Akkuyu yaylasında, geçtiğimiz cuma günü bir mısır tarlasında oluşan 70 metre çapındaki ve 80 metre derinliğindeki obruk, (Yeraltı sularının çekilmesiyle oluşan doğal göçük çukurları), Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) bölgeye gönderdiği 3 uzman tarafından incelendi.

    Bölgede inceleme yapan uzmanlardan Jeomorfolog Dr. Lütfi Nazik, nisan ayı içinde geniş çaplı bir araştırmaya başlayacaklarını belirterek, bölgenin risk haritasını oluşturacaklarını ve risk haritasına göre bölgede önlem alınacağını söyledi.

    Jeomorfolog Dr. Lütfe Nazik, Jeofizik Mühendisi Musa Kaynak ve Jeoloji Mühendisi Şerafettin Ateş'ten oluşan uzman ekip, Karapınar Kaymakamı Osman Beyazyıldız, Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu ve Karapınar Ziraat Odası başkanı Hikmet Bozaklı eşliğinde ilk olarak, 5 Şubat Cuma günü Akkuyu Yaylası'nda oluşan obruğu, ardından 10 Kasım 2008 tarihinde İnoba ve Kurtbasan Yaylaları'nda oluşan obrukları inceledi.

    Jeomorfolog Dr. Lütfi Nazik, "Karapınar bölgesinde obruk sayısı her geçen gün artmaktadır. MTA olarak, obruk sayılarının artması nedeniyle önümüzdeki yıl için araştırma programı hazırlamıştık. Fakat son gelişen olay sonrası araştırma programımızı öne aldık. Biz bölge kısa bir inceleme yaptık. Geniş çaplı araştırmamıza nisan ayı içinde başlayacağız" dedi.

    "Çünkü arazi ve hava şartları nedeniyle bugünlerde geniş çaplı araştırma yapmamız mümkün değil" diyen Nazik, "Yapacağımız araştırma 5-6 ay, ya da bir yıl sürebilir. Karapınar'dan, Aksaray'ın Sultanhanı İlçesi'ne kadar olan alanı tarayacağız. Obruk oluşumunun önüne geçemeyiz. Bu yüzden yapacağız araştırmamız ile obruk risk haritasını oluşturacağız. Obruk oluşabilecek alanları belirleyip, o alanda yaklaşık 100 metre genişliğinde önlem alınacak. Önümüzdeki yılda Konya Havzası'nın tamamını tarayacağız" diye konuştu.

    Obrukların tehlikelerinin yanında doğa harikasıda olduğunu ifade eden Lütfi Nazik, "Obruklar sayesinde Karapınar'ı turizm şehri haline getirebiliriz. Dünya da az rastalanan bir jeolojik yapıya sahip olan bu yerleşim merkezinde oluşan çok sayıda obruk, ulusal anlamda bir turizm şehri açısından bulunmaz bir nimettir. Dünyanın her tarafından bilim adamları ve araştırmacıların gelmesi sağlanabilir" ifadelerini kullandı.

    http://www.cnnturk.com/2009/turkiye/02/09/obruk.risk.haritasi.olusturulacak/512815.0/index.html

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu