YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Ocak 2009

Türkiye Enerji Verimliliğinin Neresinde?

  • 16.01.2009 Gündelik

    Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) hazırladığı “Dünyada ve Türkiye’de Enerji Verimliliği Raporu”nda enerji verimliliğinin “harcanan her birim enerjinin daha fazla hizmet ve ürüne dönüşmesi” olarak algılanması, verimlilik politikalarının elektrik, sanayi, bina ve ulaşım sektörlerinde bir bütün halinde uygulanması gerektiğine dikkat çekildi. Raporda, Türkiye’nin enerji tasarrufu potansiyelinin oranının yüzde 25’in üzerinde olduğu bildirildi.

    MMO Enerji Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin birincil enerji ihtiyacının yılda yüzde 4-5, elektrik enerjisi ihtiyacının da yüzde 8 gibi bir hızla arttığı ifade edildi. Özelleştirme ve alanın piyasa mekanizmalarına bırakılmış olması nedeniyle artan enerji ihtiyacını karşılayacak yatırımların zamanında yapılmadığı kaydedilen raporda, ekonomik kriz nedeniyle enerji talebi hızla düşmemiş olsaydı bugünlerde bir enerji açığı ile karşı karşıya kalınmış olunacağına dikkat çekildi.

    Yüzde 75 ithal enerji kullanılıyor

    Türkiye’nin enerji ihtiyacını, yüzde 75 oranında ithal enerji ile karşıladığı kaydedilen rapora göre, enerji ithalatı 2006’da 29 milyar dolarla ihracat gelirlerinin yüzde 34’üne, 2007’de ise 33 milyar dolar ile yüzde 30’una ulaştı. Raporda, bu durumun enerji arzında petrole ve doğal gaza bağımlı olan Türkiye ekonomisini zorladığı belirtilerek, bu nedenle enerji verimliliğinin harcanan her birim enerjinin daha fazla hizmet ve ürüne dönüşmesine yönelik politikalar olarak algılanması gerektiği ifade edildi.

    İmalat sanayinde enerjinin ürün maliyeti içindeki payının yüzde 8 ile yüzde 50 arasında değiştiği aktarılan raporda, enerji maliyetinin azaltılmasının fiyatlar ve enflasyonun düşürülmesine katkı yapacağına da dikkat çekildi. Yeni binaların yalnızca yüzde 10-15’lik, mevcut binaların ise yüzde 3-5’i gibi düşük bir bölümünde etkin ısı tasarrufu önlemleri uygulandığı aktarılan raporda, Ankara’da şu anda yıllık asgari 1.600 TL olan doğal gaz ısıtma maliyetinin yalıtım ve verimli yakma sistemleri ile yarıya düşebileceği ifade edildi. Raporda, ısıtmada merkezi sistemlerin tercih edilmesi gerektiği belirtilerek, Türkiye’de 5 milyon konutun jeotermal ile ısıtılabileceği kaydedildi.

    Enerji tasarrufu potansiyeli oranının yüzde 25’in üzerinde hesaplandığı kaydedilen raporda, “Bu kaynağın geriye kazanılması için yapılacak çalışmalar, aynı zamanda en az 40 bin kişiye kaliteli yeni iş sağlayacak bir istihdam projesi karakterine sahiptir” denildi.

    Toplu taşıma yaygınlaştırılmalı

    Enerji verimlilik politikalarının elektrik, sanayi, bina ve ulaşım sektörlerinde bir bütün halinde uygulanması gerektiği belirtilen raporda, verimliliği artırıcı yatırımlarda kullanılan girdilerin KDV oranlarının düşürülmesi önerildi.

    Politik kararlarla yapılmış gereksiz park ve cadde aydınlatmalarının denetim altına alınması istendi. Şehir içi ulaşımında yakıt tüketimini artıran yatırımlara izin verilmemesi gerektiği vurgulanarak, toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması ve gelişmiş trafik sinyalizasyon sistemlerinin kurulmasının önemli bir tasarruf kaynağı olacağı kaydedildi. (Ankara/EVRENSEL)

    http://www.gundelik.net/2009/01/16/turkiye-enerji-verimliliginin-neresinde/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu