YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Ocak 2009

Tuz Gölü Atıksudan Kurtuluyor

  • 04.01.2009 Radikal

    Konya Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve Tuz Gölü ekoloji üzerindeki olumlu etkisi ile Türkiye’nin en önemli çevre projelerinden biri olan Konya Atıksu Arıtma Tesisleri’nde test işlemleri başladı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Tuz Gölü’nün kurtulması açısından önemli olan tesisin AB standartlarına uygun arıtma yapacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Konya Atıksu Arıtma Tesisleri’nin Türkiye’nin en önemli çevre projelerinden biri olarak kabul edildiğini vurguladı.
    Tesisin devreye girmesiyle Konya’nın atıksularının Tuz Gölü için tehdit olmaktan çıkacağını kaydeden Başkan Akyürek, tesisin AB standartlarına uygun arıtma yapacağını söyledi. Konya atık sularının artık insan ve çevre sağlığına uygun olarak arıtılacağını ve arıtma çamurundan elde edilecek enerji ile tesisin elektrik ihtiyacının büyük ölçüde karşılanacağını vurgulayan Akyürek, “Bugüne kadar kentsel kanalizasyon hatlarından 3 bin milimetrelik kolektörde toplanan atık sular terfi merkezi ile yükseltilerek Keçili Deresi’ne deşarj edilmekteydi. Tesiste su tutma işlemi başlayınca, mevcut terfi merkezi devreden çıkarılarak atıksular tesise yönlendirildi. Su alma yapısından mekanik arıtma ünitelerine geçen atık sular daha sonra ileri biyolojik arıtma ünitelerine geçmektedir. Biyolojik olarak arıtılan atık sular ultraviyole ile dezenfeksiyon işlemine tabi tutularak deşarj kanalına iletilecektir” dedi.

    Arıtılmış su tarımda kullanılacak

    Küresel ısınmanın çevreyi tehdit ettiği günümüzde tesisten çıkacak yıllık 50 milyon metreküp arıtılmış suyun tarımsal sulamada ve şehrin yeşil alanlarının sulanmasında kullanılacağını kaydeden Akyürek, ayrıca tesisten çıkacak çamurun havasız çürütme sonucu gübre haline geleceğini, bunun da çoraklaşmanın yoğun olduğu bölgelerde kullanılabileceğini ifade etti.

    Tuz Gölü kurtuluyor

    50 milyon YTL’ye mal olan ve günde 200 bin metreküp atıksu işleyecek tesisin test işlemlerinin ardından kısa süre içinde arıtma faaliyetine başlayacağını ifade eden Akyürek, “Konya modern bir arıtma tesisine kavuştu. Bu gelişme şehrimiz açısından olduğu kadar Tuz Gölü’nün kurtulması için de önemli bir adımdır. Tesisin hem ülkemize hem de Konyamıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.(dha)

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=915485&Date=05.01.2009&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu