YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Aralık 2008

Çam Ağacı Katliamına Dikkat!

  • 23.12.2008 CNN Türk

    Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) yılbaşında ağaç kesmek ya da kesilmiş çam satın almak isteyenlere, ertesi gün toprakla buluşturmak üzere "evlerinizde fidan misafir edin" çağrısında bulunuldu.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ağaçları kutsal sayan Asurluların, özellikle yaprak dökmeyen çam ve servi gibi ağaçları, bereketin ve ölümsüzlüğün simgesi sayarak boğa yumurtasıyla süsleme inancı, günümüzde kentleşmeye bağlı olarak yeni yılda eve getirilen ağaçların süslenmesi şeklinde devam ediyor.

    TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, yılbaşında çam ağacı süsleme geleneğinin toplumda giderek yaygınlaştığını, özellikle çocukların hoşuna gitmesi dolayısıyla evlerde yılbaşı ağacı kullanımının arttığını söyledi.

    Çam, göknar ve ladin gibi ağaç türlerinin yılbaşı ağacı olarak kesilmesinin, ormanlara büyük zarar verdiğine dikkati çeken Aydan, şöyle dedi:

    "Küresel ısınma nedeniyle dünyanın dengesinin bozulduğu günümüzde doğayı korumak ayrı bir önem taşıyor. Yılbaşında kutlama yapacakların ağaç yerine plastik süs eşyalarını kullanmalarını öneriyoruz. Yılbaşı ağacı süsleme geleneğine uymak isteyenlerden asıl beklentimiz ise canlı fidan satın alarak evlerinde yeni yılda misafir etmeleri ve ertesi gün de toprakla buluşturmalarıdır.

    Böylece, yılbaşı ağacınız kalıcı olarak ormanda ya da bahçenizde yaşayacaktır. Çocuklara da ağaç sevgisi kazandırılmasına katkı sağlanmasının yanı sıra yılbaşına dikili bir fidan sahibi olarak girmenin huzuru yaşanacaktır."

    Aydan, vatandaşların fidanlıklar ya da ilgili müdürlüklerden çam fidanı satın alabileceklerini, herkesi yılbaşında çam fidanı dikmeye çağırdıklarını kaydetti.

    Çam ağacı satışları

    Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğünce de çeşitli nedenlerle kesilmesi uygun görülen çam ağaçlarının yılbaşı öncesinde uzunluklarına göre 6-10 YTL civarında satıldığı bildirildi.

    Yetkililer, orman yangınlarından korunmak amacıyla yangın emniyet yollarının açılması, şeritlerin temizlenmesi ve elektrik hatlarına tehlike arz etmemesi için kesilen çamların satışının yapıldığını belirttiler.

    Çamların uzunluklarının 1,5 metre ile 3 metreye kadar değiştiğini anlatan yetkililer, ormanlarda kaçak ağaç kesimine yönelik denetimlerin sürdürüldüğünü, tespit edilenlere cezai işlem uygulanacağını kaydettiler.

    Adana'da ormanlar için "yılbaşı" alarmı

    Adana Orman Bölge Müdürlüğü, yılbaşı öncesi kaçak ağaç kesilmesini önlemek amacıyla denetimlerini artırdı.

    Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "yılbaşı ağacı" olarak kullanılmak istenen, özellikle göknar ve sedir fidanlarına yönelik kaçak kesimlere karşı gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

    Usulsuz ve kaçak ağaç kesimi suçu işleyenlere 10 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile suçun niteliğine göre ağır para cezaları öngörüldüğünü anımsatan Yılmaz, şöyle konuştu:

    "Bu yıl da doğa katliamcılarının, yeni yıl kutlamalarında yılbaşı ağacı olarak kullanılan göknar ve sedir fidanlarına yöneldiği duyumlarını aldık. Bunun üzerine, Orman Bölge Müdürlüğünün göknar ve sedir ağaçlarının yoğun bulunduğu Pozantı, Saimbeyli, Aladağ, Kozan, Kadirli ve Osmaniye Orman İşletme Müdürlükleri sorumluluk sahalarındaki alanların korunması için tüm önlemlerimizi aldık.

    Motorize Sincap ekiplerimizin sayısını 62'ye çıkardık. Bu ekipler, 24 saat süre ile riskli bölgelerde geziyor. Bunun yanı sıra işletme müdürlüklerimiz de her türlü ihbara anında müdahale ediyor."

    http://www.cnnturk.com/2008/yasam/diger/12/23/cam.agaci.katliamina.dikkat/505942.0/index.html

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu