YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Aralık 2008

Küçük Sakarca Kazı Uçakla Kandırılacak

  • 16.12.2008 Milliyet

    Nesli tükenmekte olan ve daha önce İsveçliler tarafından Türkiye’ye göçü engellenen “Küçük Sakarca” kazını (Anser erythropus) şimdi de Almanlar yönlendirmeye çalışıyor.

    Dünyaca ünlü kuş bilimci ABD’nin Stanford Üniversitesi’nde görevli Dr. Çağan Şekercioğlu, Küçük Sakarca kazının neslinin tehlikede olduğunu, dünyadaki nüfusunun 20-25 bin civarında bulunduğunu belirtti. Şekercioğlu, “Sakarca kazı en çok avlanan kaz olduğu için, arada Küçük Sakarcalar da vuruluyor. Küçük Sakarca kazılarının sayısı, son 10 yılda yüzde 30-49 arasında azaldı. Bunun en büyük nedeni, kışlama alanındaki yasak avcılık” dedi.

    Şekercioğlu,  İsveçlilerin 1981 yılında kaçak avcılık yüzünden Küçük Sakarca kazının, Türkiye ve Yunanistan’ın arasındaki Meriç Deltası’na göç etmesini engellediklerini söyledi.

    Uçakla yönlendirme

    Şekercioğlu, şöyle konuştu: “Küçük Sakarca yumurtaları Akyanaklı kazların (Branta leucopsis) altına konuldu ve doğan Küçük Sakarcalar, Akyanaklı kazları anneleri sanıp onlarla güvenli olan Hollanda’ya göç ederek orada kışlamaya başladı. Üremek için de İsveç’e dönüyorlardı. Yaklaşık 350 Küçük Sakarca bu şekilde üretilip, doğaya salındı ve yok olduğu İsveç’te 60 Küçük Sakarca’dan oluşan yeni bir grup oluştu.

    Fakat üreme başarısı düşüktü. Bazı Küçük Sakarcaların biyolojisini olumsuz etkiledi. Çünkü, bazı Küçük Sakarcalar, Akyanaklı kazları kendi türü sanıp çiftleşmeye başladılar. Bu da türün devamı için büyük bir tehlikeydi. Proje 1999’da durduruldu. Çünkü, bazı Küçük Sakarcaların genetik olarak saf olmadığı ortaya çıktı.”

    Projeyi şimdi Almanların yürüteceğini belirten Şekercioğlu, “Alman Aktion Zwerggans (Küçük Sakarca Operasyonu) projesi, bu kuşlara mikrolight uçakları takip etmeyi öğretip, o şekilde Almanya’da Aşağı Ren Nehri kıyısında güvenli bir şekilde kışlayacakları alanlara götürmeyi planlıyor. Ama, daha henüz izin alamadılar” dedi.

    http://www.milliyet.com.tr/Yasam/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetayArsiv&ArticleID=1028595&Kategori=yasam&b=&ver=71%2016.12.2008

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu