YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Aralık 2008

Gerze'de Büyük Seferberlik

  • 16.12.2008 Birgün

    Sinop’un Gerze ilçesinde yaşayan yurttaşlar, denizin doldurulmasıyla yapılan sahil yolu projesinin Danıştay tarafından durdurulması üzerine, bilirkişi masrafı olan 8 bin YTL’yi toplamak için kampanya başlattı. Dava kazanıldığında bağışlar sahiplerine geri ödenecek...

    Sinop"un Gerze ilçesinde yaşayan yurttaşlar, koylarını kurtarmak için seferber oldu. Danıştay 6. Dairesi"nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını sevinçle karşılayan Gerzeliler, şimdi de bilirkişi masrafı olarak belirlenen 8 bin YTL"yi toplamak için kampanya başlattı. Bugüne kadar 6 bin 500 YTL"yi tamamlayan Gerzeliler, www.gerzehaber.net sitesinden başlattıkları kampanyada; "Haydi Gerzeli! Sahillerimizin katledilmesine hayır diyelim! Gerze Sahili"ni katledecek ve 2 kat pahalı olmasına rağmen deniz doldurularak yapılan sahil yolu projesi için Danıştay durdurma kararı verdi. Haydi Gerzeli, bu işe sahip çıkmak için elele verelim ve bu parayı tamamlayalım" çağrısı yapıyor. Bu çağrıda ayrıca, davanın kazanılması halinde masrafları davalı tarafın ödeyeceği, yapılan bağışların da sahiplerine geri iade edileceği belirtiliyor.

    Danıştay iptal etmişti

    Danıştay 6. Dairesi, Samsun İdare Mahkemesi"nin iptal kararına rağmen Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından rötuşlanarak yeni bir proje gibi Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’na sunulan ve onaylanan Gerze - Yakakent Sahil Yolu Dolgu İmar Planı"nın, bilirkişi raporu beklenmeden yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Hakim Nejdet Bayram, bu alışılmışın dışında alınan kararda “Davanın durumuna ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre taşınmazın yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılıp bilirkişi raporu alındıktan sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına ilişkin istemin kabulüne karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir” ifadelerini kullanmıştı. Bilirkişi masrafı olarak belirlenen 8 bin YTL"nin yatırılması halinde, yerinde inceleme yapılarak hazırlanacak rapor doğrultusunda, projenin iptali yönündeki talep hakkında kesin hükme varılacağı belirtilmişti.

    Yanlıştan dönüldü

    Karadeniz sahil yolu inşaatı nedeniyle açılan davaların birçoğunda, yürütmenin durdurulması kararı, bilirkişi raporunun hazırlanmasından sonra verilmiş, bu nedenle telafisi imkansız durumlar ortaya çıkmıştı. Bilirkişi raporunun hazırlanıp mahkemeye sunulması, ücretin yatırılamaması, iklim koşulları vb. nedenlerle kimi zaman iki yıl gibi bir süreçte gerçekleşti. Çayeli-Ardeşen-Hopa geçişinin deniz dolgusuyla yapımına ilişkin Ardeşen Belediye Meclis kararı, Trabzon İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğinde yolun yüzde 80"i bitmişti. Yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme, "Dava sürecinde inşaata devam edilmesi halinde telafisi güç ve imkânsız zararlara neden olunacağını" belirtmişti. Projenin iptali yönünde hükme vardığında da, "kamu kaynaklarının israf edildiğinin" altını çizmişti.

    En vahim örnek ise, Rize"nin Fındıklı ilçesi Aksu geçkisinde yaşanmıştı. Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda yürütmenin durdurulmasına karar verildiğinde, deniz dolgusu tamamlanmış, yol trafiğe açılmıştı. Kıyı dolgusuna karşı çıkan Karadeniz Sahilleri Koruma Platformu ise kıyının eski haline dönüştürülmesi için dava açmaya hazırlanıyor. Aynı hatanın tekrarlanmaması için,  AİHM"e kadar gitmeye kararlı olduklarını söylüyorlar.

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1229382478&year=2008&month=12&day=16

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu