21.11.2008 NTVMSNBC
ESKİŞEHİR - Uluslararası DESIRE (Çölleşmenin Azaltılması ve Arazi İyileştirmesi) Projesi Türkiye Koordinatörü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Ocakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB tarafından finanse edilen, 2,2 milyon avro bütçeli projeye Türkiye, ABD, Hollanda, Belçika, İngiltere, İsviçre, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan’ın da aralarında bulunduğu 19 ülkedeki bilim adamlarının destek verdiğini kaydetti.
Projenin küresel sorunlara karşı durduğunu ve çözümler aradığını ifade eden Doç. Dr. Ocakoğlu, “Projenin üçüncü genel kurulu Türkiye’de yapıldı. Daha önceki genel kurullar, Girit ve Cape Verde’de gerçekleştirildi” dedi.
Ocakoğlu, Türkiye’de çölleşme sürecinden en çok etkilenen iki alan belirlediklerini, bunlardan biri olan Konya Karapınar bölgesinde rüzgar erozyonu tehdidi bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Söz konusu yerde 1960’lı yıllarda aşırı çölleşme vardı. Yer altı sularının kullanılmasıyla çölleşmenin etkisi azaldı. Bu defa da yer altı sularının aşırı kullanılmasıyla coğrafyada bozulma meydana geldi. Suların çekilmesiyle yer çöküyor ve obruklar oluşuyor. Eskişehir Ovası’nda ise toprağın yağmur sularıyla taşınmasını inceliyoruz. Sorunların çözümü için çiftçilerle doğrudan iletişim kuruyoruz. Çiftçilerden bilgiler alıyoruz. Daha sonra çiftçiler ve bilim adamları, bu bilgiler doğrultusunda sorunların çözümü için çalışacak.”
Akdeniz çevresinde ciddi mevsimsel sıkıntılar var
Doç. Dr. Ocakoğlu, çölleşmenin arazi bozulması olarak adlandırılması, tarım arazilerinin kentleşmeye açılmasının da “çölleşme” adı altında incelenmesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye’nin çölleşme oranının gün geçtikçe arttığını ifade eden Doç. Dr. Ocakoğlu, şunları söyledi:
“Türkiye de çölleşme açısında çok parlak değil. Ülkemizde çölleşmenin en önemli nedeni su erozyonudur. Eskişehir, su erozyonunun en fazla etkilediği illerden biri. Küresel ısınmaya bağlı olarak az yağış alıyoruz. Aynı zamanda yağışların niteliğinde de değişme yaşandı. Türkiye’de çok kısa süreli ve güçlü yağışlar görüyoruz. Su erozyonu aynı hızla devam ederse Konya Havzası ve çevresi çöl görünümüne dönecek.
Karadeniz bölgesi dışında Türkiye’nin birçok bölgesi çölleşme sürecinin tehdidi altında. Türkiye, küresel ısınmadan kaynaklı çölleşme sürecinden en çok etkilenecek ülkelerden biri. Orta Anadolu’nun önemli bir kısmı sahra iklimiyle karşı karşıya kalabilir. Kuzey Avrupa ülkelerinde mevsimler değişiyor ancak ciddi sıkıntı yaşamıyorlar. Akdeniz çevresindeki ülkelerde ciddi mevsimsel kriz ve sıkıntılar var.”
Doç. Dr. Ocakoğlu, Kuzey Afrika ülkelerinin çölleşme sorununu çözmek için ciddi bilgi birikimine sahip olduğunu ifade ederek, Afrika’nın birçok ülkesinin Konya’nın Karapınar bölgesiyle aynı coğrafyaya sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Çiftçilerimizin bilinçlenmesini amaçlıyoruz
Doğa ve Çevre Derneği Genel Sekreteri Mutlu Gürlek de derneğin, proje için gerekli kitle altyapısının oluşturulması görevini üstlendiğini belirterek, vatandaşlarla doğrudan iletişime geçip bilim adamı ve vatandaşların iş birliğiyle Desire projesini yürüttüklerini kaydetti.
Kamuoyunun çölleşme konusunda gerekli hassasiyete erişmesini sağlamaya çalıştıklarını belirten Gürlek, “Kamuoyu çölleşme konusunda gerekli hassasiyete kavuşturulamazsa projelerin ve kuruluşların sonuç alması mümkün değil. Uluslararası büyük bir beyin havuzunu Türkiye’ye getirerek çiftçilerimizin bilinçlenmesini amaçlıyoruz. Benzer bilimsel alanlarda çalışan ve başarılı olan bilim adamlarının ülkemizde bulunması mutluluk verici” dedi.
http://www.ntvmsnbc.com/news/466431.asp
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013