YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Kasım 2008

Orkinos Avcılığı

  • 13.11.2008 Cumhuriyet

    Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmebaşı, gelecek hafta Fas'ta düzenlenecek 16. Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu Toplantısı'nda (ICCAT), Türkiye'nin mavi yüzgeçli orkinos avcılığının bölgesel olarak durdurulması yönünde hareket etmesini istediklerini söyledi.

    Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmebaşı, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, Doğu Atlantik ve Akdeniz'de, orkinos türlerinin avcılığının yönetiminden sorumlu bölgesel bir organizasyon olan ICCAT'in politikalarının başarısız olduğunu ileri sürdü.

    Akdeniz'in en değerli ve üst türlerinden mavi yüzgeçli orkinos popülasyonunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Dökmebaşı, bunun hem ICCAT'ın güvenilirliğini zedelediğini, hem de çağın en karlı balıkçılığını ciddi anlamda riske attığını söyledi.

    ICCAT'e üye ülkelerin kendi bilimsel komitesinin uyarılarını bile göz ardı ettiğini savunan Dökmebaşı, 2006 yılında komitenin 15 bin ton olarak tavsiye ettiği avlanma miktarının 29 bin 500 ton olarak belirlendiğini, yasak ve korsan avcılıkla birlikte türün tehlike altında kaldığını kaydetti.

    Banu Dökmebaşı, Greenpeace'in, Akdeniz'de süregelen yasa dışı ve aşırı avlanmada en fazla sorumluluğu olan Fransa, İtalya ve İspanya'yı ''Akdeniz Korsanları'' ilan ettiğini belirterek, Türkiye'nin de orkinos pazarına 4-5 yıl önce girmesine rağmen kısa sürede oluşturduğu Akdeniz'in en büyük av filosuyla, mavi yüzgeçli orkinos türünün tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalınmasında pay sahibi olduğunu ileri sürdü.

    http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=yhs&kid=21&hn=16752

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu