YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Kasım 2008

Kendi Küçük, Derdi Büyük Sedef

  • 12.11.2008 Radikal

    İSTANBUL - Marmara’daki Prens Adaları’nın incisi Sedef Adası’nı inşaat telaşı sardı. Topu topu 329 dönümlük adanın 30 dönümünde imar değişikliği önerisinin önümüzdeki günlerde İstanbul 5 Nolu Koruma Kurulu’nda karara bağlanacağı söylentisi Adalar’ı hareketlendirdi. İmar değişikliği sonrası Sedef Adası’nın ‘villalarla dolacağı’ iddia ediliyor.

    Radikal, önceki gün imar değişikliğinin içeriği ve takvimiyle ilgili bilgi almak için aradığı 5. Nolu Koruma Kurulu’na ulaşamadı. Ama Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden bir başvurunun olduğunu doğruladı. Özden’in verdiği bilgiye göre 30 dönümlük arsanın sahibi 1.5 yıl önce izin için belediyeye geldi. Belediye de müracaatı Koruma Kurulu’na havale etti. Bundan sonra kararın Kurul’a ait olduğunu vurgulayan Başkan Özden’in içi rahat: “Projeyi görmedim ama sürecin yasal mevzuata uygun işleyeceğinden şüphem yok. Öyle imara açmak gibi bir şey değil. Vatandaş ‘mevcut planlar dahilinde’ Anayasal hakkını kullanıyor. Kurul da değerlendiriyor.” Özden, yapı kurulmak istenen alan ‘yeşil alan’sa, zaten izin verilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. 

    Sedef Adalılar Derneği üyelerininse içi o kadar rahat değil. Derneğin adını vermek istemeyen bir üyesi, imar değişikliğinin çıkmasının sadece Sedef değil, diğer Prens Adaları için de emsal olacağını iddia etti:

    “Burada inşaat yapılabilmesi için, araziye ‘otel’ izni veren 1956 tarihli imar planında değişiklik gerekiyor. Adanın otel açısından rantabilitesi olmadığından, bu izni 36 adet eve çevirmeye çalışıyorlar. Ayrıca, 10 dönümlük, 1950’den bugüne ormana dönüşmüş bir arazide de inşaat isteniyor. Buranın altında Bizans manastırı var. Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü adalar için 1/500 planlarını hazırlıyor. Sedef’te bir imar planı değişikliği çok önemli bir emsal oluşturacak. Bu, adayı mahvedecek bir proje çünkü mevcut 110 evden sadece 80’i yazın dolar ve dolduğunda üç taraftan kanalizasyonlar taşar. Lodosa baktığı için adaların güneyinde hiçbir zaman yapılaşma olmaz. Söz konusu villalar ise lodosa bakacak, yazın hepsi klima taktıracak, elektrik altyapısı bunu kaldıramayacak. Arazi, Marmara’daki büyük fay hattına da en yakın yerde.”

    Koruma Kurulu’na havale ettikleri konuyla ilgili henüz önlerine gelen hiçbir şey olmadığını vurgulayan Adalar Belediye Başkanı Özden ise, dernek üyesinin bu iddialarıyla ilgili olarak “Adalarda suyumuz da dört dörtlük, doğalgaz da geldi, öyle bir sıkıntı yok. Zaten inşaat da yok denecek kadar az. Bizim senede verdiğimiz inşaat izni beş adada toplam 10’u geçmez” yanıtını verdi.

    Bizans’ın sürgün yeriydi

    Bizans döneminde ‘sürgün yeri’ olarak kullanılan Sedef Adası, 1850’de Sultan Abdülmecid tarafından damadı Fethi Ahmet Paşa’ya hediye edildi. Ada 1950’lerin sonuna kadar Reyan Şehsuvaroğlu ve Şehsuvar Menemencioğlu kardeşlere aitti. İki kardeş 1. Dünya Savaşı’nda neredeyse bütün ağaçları kesilip odun yapılan adayı 40 bin zeytinle ağaçlandırdı. Ardından üzerine kooperatif kurup imara açtı. Yıllarca İstanbul’un en sessiz sakin, içine kapalı sayfiyesi olan ada, 1.5 yıl önce Şehsuvaroğulları’nın mirasçıları Esra Bereket ve Mehmet Birgen’in Aşçıoğlu inşaatla adada lüks villalar yaptırmak istediği haberiyle yeniden gündeme geldi. Bereket’in avukatı Fuat Tokdemir villa planlarını doğrulayarak, bunun müvekkilinin anayasal hakkı olduğunu söylemiş, Aşçıoğlu İnşaat’ın başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise Anıtlar Kurulu’nun onaylaması halinde planı ‘memnuniyetle’ uygulayacaklarını belirtmişti.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=907945&Date=12.11.2008&CategoryID=97
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu