YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Kasım 2008

Karadeniz'i Yabancı Nehirler Kirletiyor

  • 09.11.2008 Hürriyet

    İstanbul'da düzenlenen "Karadeniz Bölgesel Su Konferansı"nda Karadeniz'in kirliliğinin yüzde 50 azaldığı ancak hálá en büyük kirleticinin Tuna nehri olduğu ve yüzde 85 oranında uluslararası nehirlerin kirlettiği belirtildi.

    5. Dünya Su Forumu hazırlık çalışmaları kapsamında daha önce Ürdün, Ukrayna, Makedonya, Bosna ve Kırgızistan'da yapılan bölgesel toplantıların 6'ncısı ve sonuncusu "Karadeniz Bölgesel Su Konferansı" dün The Marmara Oteli'nde başladı. Konferansta konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı, 5. Dünya Su Forumu'nun Uluslararası İzleme Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, balık çeşitliliğini ve turizmi olumsuz etkileyen Karadeniz'deki kirliliğe başta Tuna Nehri olmak üzere yabancı nehirlerin yol açtığından yakındı. Sarıkaya, 1997'den beri süren çalışmalarla Tuna Nehri'nden Karadeniz'e gelen kirliliğin yüzde 50 azaldığını belirterek, "Ama hálá en büyük kirletici Tuna Nehri. Karadeniz'i yüzde 85 oranında uluslararası nehirler kirletiyor. AB üyesi Macaristan'da hálá atık su arıtma tesisi yok" dedi.

    15 ülke lideri davetli

    Sütlüce Kültür Merkezi'nde 16-22 Mart 2009'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu'na 15 ülkenin başbakan ya da devlet başkanı ile 200 bakan davet edildi. Bunlardan 130'unun katılımı bekleniyor. Özellikle Afrika, Asya ve Türk Cumhuriyetleri'nden gelen ancak maddi imkanları yetersiz olan 1000 katılımcının konaklama ve benzeri harcamaları forum sekretaryası tarafından karşılanacak. Foruma katılanlar için Çevre ve Orman Bakanlığı'nca birer fidan dikilerek, hatıra ormanı oluşturulacak. Forum kapsamında Kral Hasan II, Kyoto Ödülü ve Meksika Su Ödülleri'nin bir benzeri niteliğinde, Türkiye Cumhuriyeti 'Başbakanlık Su Ödülü' de verilecek.

    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=10316888&tarih=2008-11-09

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu